Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer mensen kiezen voor euthanasie én krijgen toestemming

Voor velen is het nog lang niet aan de orde, maar we krijgen er allemaal mee te maken: de dood. Hoe we sterven gaat niet bij iedereen op dezelfde manier. Zo zijn er onder meer mensen die vanwege ondraaglijk en uitzichtloos lijden een euthanasieverzoek indienen. Nu blijkt dat vorig jaar meer mensen daar toestemming voor hebben gekregen. Uitvaarten worden overigens steeds persoonlijker.

Het aantal ingewilligde euthanasieverzoeken in Nederland is vorig jaar met 13,7 procent gestegen. De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), die beoordelen of artsen zich hierbij aan alle wettelijke zorgvuldigheidseisen houden, ontvingen in totaal 8720 meldingen van euthanasie. Dat betekent dat 5,1 procent van de mensen die vorig jaar in Nederland overleed, daar zelf het moment voor had gekozen en er hulp bij kreeg. Een jaar eerder lag dit percentage op 4,6 procent.

Mensen vragen vaker euthanasie aan

De stijgende trend is al langer zichtbaar, maar de toetsingscommissies kunnen daar geen duidelijke verklaring voor geven. Naar de oorzaken is vooralsnog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Aan voorspellingen wagen de commissies zich daarom niet.

In uitzonderlijke gevallen gaan dingen mis en oordeelt een RTE dat de arts niet aan alle zorgvuldigheidseisen heeft voldaan. Dat gebeurde vorig jaar dertien keer (0,15 procent). „Dit percentage is niet hoog in relatie tot voorgaande jaren en blijft op het totaal zo weinig dat zonder twijfel ook dit jaar de conclusie kan worden getrokken dat de Nederlandse uitvoeringspraktijk van euthanasie zeer zorgvuldig is”, luidt de conclusie dan ook.

Al decennialang mogelijk

Euthanasie is wettelijk toegestaan als mensen ondraaglijk en uitzichtloos lijden. De euthanasiewet die dat mogelijk maakt, was vorig jaar 20 jaar van kracht. RTE-voorzitter Jeroen Recourt schrijft in het jaarverslag dat hij tot „de voorzichtige conclusie” komt dat de euthanasiewet en de toetsingscommissies „hebben gerealiseerd wat was beoogd: een zorgvuldige en transparante uitvoeringspraktijk van euthanasie in Nederland.”

Recourt voegt eraan toe: „Hoeveel mensen zullen comfort hebben gevonden bij de gedachte dat als het echt niet meer gaat, euthanasie mogelijk is en zijn vervolgens toch een natuurlijke dood gestorven? Ik vind dit een geruststellende gedachte.”

Kan AI zelf nadenken en discrimineren? Twijfel, twijfel onder Nederlanders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.