Emma Jansen
Emma Jansen Binnenland 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Oud-wielrenster deed melding van wangedrag bij NOS Sport: ‘Er werd niets aan gedaan’

Journalist en oud-profwielrenster Marijn de Vries heeft zo’n zes jaar geleden melding gedaan van ongewenst gedrag door een medewerker van NOS Sport. In haar column voor NRC schrijft ze vandaag dat er niets werd gedaan met de melding. Een jaar geleden deed ze opnieuw melding van hetzelfde voorval, maar ook toen gebeurde er niets.

De Vries beschrijft dat zij tijdens de Tour de France drie weken lang deel uitmaakte van het NOS-programma De Avondetappe op locatie. Zij reed volgens een schema iedere dag in een auto met een collega die vulgair tegen haar sprak. Vervolgens meldde De Vries het bij een eindredacteur en ze kon vervolgens meerijden in een andere auto. Maar er werd verder geen actie ondernomen.

Ze mocht een jaar later wel weer bij het programma van NOS Sport aanschuiven, maar er hing „een raar sfeertje.” Er werd lachend gezegd dat ze „echt niet bang hoeft te zijn om met hem in de auto te moeten hoor.” Niemand leek haar te steunen, schrijft ze. „Stel je voor dat je in dat sfeertje de leuke tv-analist moet zijn, terwijl die vieze praatjesmaker tegenover je aan tafel zit.” De Vries is een jaar later helemaal niet meer welkom bij De Avondetappe. Een goede reden is haar nooit gegeven.

Opnieuw naar NOS gestapt

De The Voice-misstanden die vorig jaar aan het licht kwamen, waren voor De Vries een zetje om opnieuw naar de NOS te stappen met haar verhaal. De Vries schrijft dat er weer niemand luisterde naar haar. „En stel je voor dat je dan een gesprek aangeboden krijgt met dezelfde hoofdredacteur die je al eens sprak. Hij wil je gaan vertellen dat jij degene bent die zich alles verkeerd herinnert. Natuurlijk weiger je dat gesprek.”

De column volgt op een inventarisatieverslag waarin de NOS gisteren een aantal dingen bekendmaakte. Bij de omroep zijn er meldingen binnengekomen van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken over een periode van ruim twintig jaar. De NOS noemde geen namen van personen over wie klachten zijn binnengekomen. Toch vertelde presentator Jack van Gelder gisteren in HLF8 dat er twee meldingen over hem zijn binnengekomen.

Aldi blundert met ‘pikante’ paasmarshmallows: ‘Sorry Aldi, dat is geen konijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.