Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 20 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Willem Engel grotendeels vrijgesproken in rechtszaak, maar ook: ‘Maand voorwaardelijk’

Willem Engel (45) , de voormalig voorman van actiegroep Viruswaarheid en protestgezicht tegen het coronabeleid, krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Dat heeft de rechter vandaag besloten in de strafzaak die tegen hem liep. De rechtbank geeft daarmee geen gehoor aan de eis van het Openbaar Ministerie dat een taakstraf van 180 uur en celstraf van drie maanden voorwaardelijk eiste. Engel gaat in hoger beroep.

De naam Willem Engel is inmiddels onlosmakelijk verbonden met complottheorieën, wantrouwen richting de overheid en coronaprotesten. Vandaag was daar dan de uitspraak in zijn rechtszaak die sinds vorig jaar bezig is. Hij werd grotendeels vrijgesproken.

Willem Engel grotendeels vrijgesproken

Het Openbaar Ministerie vervolgde Engel vanwege opruiing op sociale media. Daarbij riep hij onder meer mensen via Twitter op om prikbussen te fotograferen of demonstraties op het Malieveld in Den Haag bij te wonen, die destijds verboden waren. Daarnaast moedigde hij aan om een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was.

Maar de rechtbank nam alle uitlatingen onder de loep en kon weinig berichten vinden die direct onder opruiing vielen of strafbaar waren. Eind 2021 was daar een collectieve aangifte, ondertekend door 22.581 mensen, die de zaak in beweging bracht. Daarna begon het OM in Rotterdam een strafrechtelijk onderzoek. Woensdag 16 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, werd hij opgepakt bij een stemlokaal in Rotterdam. Hij zat twee weken in voorarrest. Kort nadat hij weer buiten stond koos Engel ervoor om een interview te geven dat op YouTube verscheen. Niet veel later werd hij wederom opgepakt.

Beschuldigd van opruiing in rechtszaak

In juni vorig jaar begon de strafzaak tegen Engel. Het verweer van Engel en zijn advocaat? De Viruswaarheid-voorman beriep zich op zijn rol als activist in het publieke debat en vrijheid van meningsuiting. De zaak vervolgde eind september, waarbij getuigen uit de kring van Viruswaarheid gehoord werden. In november volgde de inhoudelijke behandeling en de strafeis. Het OM eiste een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk.

Vandaag was daar dan de uitspraak tegen Engel. Vorige week wraakte hij de rechters nog tijdens een vierde zitting. Waarom? Hij wantrouwde de rechters over hun onafhankelijkheid. Maar de wrakingskamer wees zijn verzoek af. Daardoor behield Engel gedurende de hele zaak dezelfde rechters. Engel bejegende de rechters van vooringenomenheid. Maar ondanks het wantrouwen bleken de rechtbank meer op zijn hand dan hij wellicht dacht. De rechter achtte het grootste deel van zijn oproepen en berichten niet als opruiend. Zo omschreef hij een van de berichten als „vervelend en irritant, maar geen strafbaar feit”.

Voorwaardelijke celstraf van een maand

„De verdachte heeft geen strafblad en zijn leven op orde”, concludeerde de rechtbank. Engel heeft volgens hen al leed ondervonden aan de strafzaak en hoopt met het opleggen van een voorwaardelijke straf, toekomstig gedrag van hem te voorkomen.

Toch gaat Engel in hoger beroep, blijkt vandaag. De Viruswaarheid-voorman sprak na afloop van de uitspraak van „een politiek gekleurd vonnis”. Voor vijf feiten op de tenlastelegging werd Engel vrijgesproken en daar is hij tevreden mee. Maar toch is hij het niet eens met het feit waarbij hij wél schuldig wordt bevonden aan opruiing. Dat bericht ging over de oproep voor een verboden demonstratie op het Malieveld. Momenteel loopt er nog een bodemprocedure of dat protest verboden had mogen worden en dat maakt de boel volgens Engel discutabel. Het Openbaar Ministerie zegt het vonnis te zullen bestuderen. Het OM heeft daar twee weken de tijd voor.

https://twitter.com/dancalegria/status/1616397189760094209

https://twitter.com/chrisklomp/status/1616420202194915329

https://twitter.com/LonnekeEngel/status/1616379608366198784

https://twitter.com/Onair58/status/1616415508336709633

‘Verdrietige’ wending in Mr. Frank Visser: ‘Leven te kort om ruzie te maken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.