Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Rotweer en OV-staking: hoe ziet de donderdag er op de weg uit?

Door de landelijk afgekondigde ov-staking in het streekvervoer en de weersverwachting wordt het morgen „pittig worden op de weg”, voorspelt de ANWB. Rijkswaterstaat waarschuwt net als de verkeersinformatiedienst voor een drukkere ochtendspits. Hoe staat het ervoor op de weg en het spoor?

Dat laatste lijkt duidelijk: NS-treinen rijden, treinen van andere diensten niet. Dat wordt voor menigeen even puzzelen dus, als het om de planning woonwerk gaat. Maar voor de weg: „De spits is op donderdagochtend altijd al druk. In combinatie met de ov-staking en de weersomstandigheden kan het pittig worden”, zegt een woordvoerder van de ANWB. „Mensen die weten van de staking zullen waarschijnlijk thuiswerken”, verwacht hij.

OV-staking in de streek, dus is voorspellen lastig

Een concrete verwachting van de drukte geven, is volgens de ANWB op dit moment lastig. Dit omdat in diverse regio’s gestaakt wordt, maar de staking en de weersverwachting zijn „ingrediënten die kunnen zorgen voor drukte”, zegt de woordvoerder.

Komende nacht zijn overal buien, met dieper landinwaarts natte sneeuw of sneeuw en hagel, voorspelt het KNMI. Ook kan het glad worden doordat neerslag op wegen bevriest door lage temperaturen en lichte vorst. Morgenochtend kan het door winterse buien of het bevriezen van wegen plaatselijk glad zijn. In de middag komen opnieuw buien met hagel, natte sneeuw en kans op onweer. De maximumtemperatuur ligt rond de 5 graden, maar tijdens een winterse bui daalt de temperatuur korte tijd flink.

Het KNMI heeft ook code geel afgegeven voor het hele land op donderdag vanwege het winterse weer en de kans op gladheid.

Werkzaamheden op de weg

Wegwerkzaamheden die de komende dagen gepland zijn zullen weinig invloed hebben op de spits van morgen en overmorgen, verwacht de verkeersdienst. Bij eerdere stakingen van vervoersdiensten in het land was het niet drukker op de weg. „Toen leek het erop dat veel mensen ervoor kozen om thuis te werken”, aldus de ANWB.

Morgen en vrijdag leggen duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer het werk neer na een mislukt cao-overleg. Behalve in het streekvervoer staken ook medewerkers van bedrijven die meerdere soorten openbaar vervoer aanbieden en chauffeurs van touringcarbedrijven. Zij kondigden aan zich aan te sluiten bij de al geplande ov-staking.

Free the Nipple: Facebook en Instagram trekken waarschijnlijk verbod in op foto’s met vrouwentepels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotweer en OV-staking: hoe ziet de donderdag er op de weg uit?
Sluiten