Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

OM: veel bewijs betrokkenheid Pool Konrad W. bij moord Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie denkt dat er volop bewijs is voor de betrokkenheid van de 30-jarige Konrad W. bij de moord op Peter R. de Vries. Het DNA van de Poolse verdachte is onder andere gevonden op het wapen dat tijdens de moord gebruikt is. Ook is het gevonden op de auto waarin de twee vermoedelijke uitvoerders hebben gereden.

Volgens het OM is Konrad W. medeplichtig aan de moord. De Poolse verdachte zou betrokken zijn geweest bij de levering van vuurwapens, een vluchtauto en benzine om deze na de moord in brand te steken. De man wil niets verklaren. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Betrokkenheid bij moord Peter R. de Vries

De twee mannen die de moordaanslag op Peter R. de Vries hebben uitgevoerd, Kamil E. en Delano G., werden vrijwel direct na de aanslag opgepakt. Vorig jaar zomer arresteerde de politie nog eens vier verdachten, van wie er nog drie vastzitten. Onder hen de 27-jarige Krystian M., die de moord in opdracht zou hebben geregisseerd.

M. en W. zouden behoren tot een groep Polen die zich schuldig maken aan het plegen van zware misdrijven. M. zat ten tijde van zijn arrestatie vast voor een mislukte moordaanslag in Zeewolde. Ook hij doet er het zwijgen toe. In de rechtszaal gaat hij schuil onder de capuchon van een hoody en achter een mondkapje.

Familie van de Vries denkt dat het proces nog jaren zal duren

Vorig jaar eiste het OM – hier lees je meer over de strafzaak – al levenslang tegen vermoedelijke de uitvoerders E. en G. De rechtbank zag zich op het laatste moment genoodzaakt de uitspraak uit te stellen en het onderzoek naar het tweetal te heropenen, nadat het OM met een nieuwe getuige op de proppen gekomen was. Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van Krystian M. zijn geweest en tal van brisante uitspraken tijdens verhoren hebben gedaan. Hij is vorige maand uitgebreid aan de tand gevoeld en die verhoren gaan deze maand verder. Zijn verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien. Taghi heeft deze beschuldiging eerder al via zijn advocaat van de hand gewezen.

Vorig jaar besloot de rechtbank ook de zaken tegen alle verdachten in één proces te behandelen. Wanneer de inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden is nog niet bekend. De familie van Peter R. de Vries lieten eerder weten te vermoeden dat het moordproces tegen de diverse verdachten „nog jaren” onderdeel zal zijn van hun leven. De zoon van De Vries, Royce, schat in dat een afsluiting ervan zeker nog vijf tot zeven jaar op zich laat wachten. Dat zei de advocaat van de familie, Annemiek van Spanje. Bij die inschatting wordt rekening gehouden met onder meer een hoger beroep en een cassatieprocedure.

7-jarige Seven leert fietsen in Een huis vol: ‘Gewoon trappen, niet nadenken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.