Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 25 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Kabinet komt op 19 december met excuses voor slavernij, op acht plekken

Het gaat dan toch gebeuren en nu is ook duidelijk wanneer het kabinet precies excuses aan gaat bieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Op maandag 19 december zal het kabinet zich daarvoor verontschuldigen, dat gebeurt op acht verschillende plekken. Dat zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS.

Zeven leden van het kabinet reizen voor het maken van de excuses af naar Suriname en de eilanden van Caribisch Nederland. Zij zullen daar toespraken houden waarin ze namens de Staat der Nederlanden spijt zullen betuigen. Premier Rutte doet hetzelfde in Nederland.

Excuses voor slavernij op 19 december

Dat het kabinet op korte termijn excuses zou maken voor het slavernijverleden, bleek eerder deze maand al. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daar ook op aan, na een reis van een Kamerdelegatie naar Suriname, Curaçao en Bonaire.

Premier Rutte bracht zelf in september een bezoek aan Suriname. Daar zei hij dat 2023 in het teken moet staan van erkenning van het slavernijleed. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Aan de vooravond van dat herdenkingsjaar spreekt het kabinet dus de langverwachte excuses uit.

In juli, toen Keti Koti werd gevierd (en dus de slavernij ook herdacht), kwamen er al excuses voor het slavernijverleden. Die kwamen toen vanuit De Nederlandsche Bank. Volgens Linda Nooitmeer, directeur van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), krijgen tot slaaf gemaakten daarmee „een stukje waardigheid” terug. „De tot slaaf gemaakten waren alles kwijt wat hun mens maakte, wat hun waardig maakte. De Nederlandsche Bank heeft met deze excuses, dit gebaar, daarvan een stukje teruggegeven.”

Ook heeft de EO een serie gemaakt om mensen wat meer te leren over de slavernij. In Kofi’s Tori volgen we een tot slaaf gemaakte jongen, hij vertelt vloggend zijn verhaal. Hij vertelt over het leven op de plantage, zijn broer, zijn baas, over verliefd zijn als tot slaaf gemaakte, zijn verleden en uiteindelijk zijn vluchtpoging.

Dit doet meer dan 40 uur per week werken met je lichaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.