Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

EO maakt serie over Nederlands slavernijverleden, door de ogen van een tot slaaf gemaakte

Het slavernijverleden is nog steeds iets dat een grote rol speelt in Nederland. Zo wordt elk jaar Keti Koti gevierd, op 1 juli, en maakte De Nederlandsche Bank dit jaar tijdens die feestdag (die ook geldt als herdenkingsdag) excuses voor de slavernij. Nu komt er ook een serie over dat onderwerp, door de ogen van een 14-jarige tot slaaf gemaakte tiener: Kofi’s Tori.

De serie van EO is al in de maak, in Suriname. Het is een jeugdserie, die vanaf 10 november te zien zal zijn op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp. Een preview van de serie is half oktober te zien op het festival Cinekid in Amsterdam, maakte de omroep vandaag bekend.

EO maakt serie over slavernijverleden: Kofi’s Tori

In Kofi’s Tori deelt Kofi, een 14-jarige tot slaaf gemaakte tiener, vloggend zijn verhaal. Hij vertelt over het leven op de plantage, zijn broer, zijn baas, over verliefd zijn als tot slaaf gemaakte, zijn verleden en uiteindelijk zijn vluchtpoging.

Kofi, de hoofdrol in de online jeugdserie, wordt vertolkt door Daniël Kolf. Je kunt hem kennen van bijvoorbeeld De Libi. In 2015 verhuisde hij naar Nederland, vanuit Suriname. „De serie vertelt een belangrijk stukje geschiedenis, het slavernijverleden”, stelt Kolf. „Omdat we het verhaal vloggend en via socials delen is het straks te zien voor een nieuwe generatie. De toekomst moet haar verleden kennen, zodat deze zich niet zal herhalen.”

Andere acteurs in de serie zijn Keisha Doest, als het meisje waar Kofi verliefd op wordt, en Roeland Fernhout als plantagebaas. Kofi’s Tori wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties. De serie wordt geregisseerd door Robbert Doelwijt jr. en is geschreven door Sergej Groenhart en Shirley Gast.

‘Kabinet moet excuses maken’

Alhoewel partijen als De Nederlandsche Bank, de Provincie Noord-Holland en Femke Halsema al excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden, heeft het kabinet dat nog nooit gedaan. Volgens de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is het tijd dat dat gebeurt. De organisatie riep het kabinet dan ook met klem op om werk te maken van formele excuses.

Premier Mark Rutte zei eerder te verwachten binnenkort „een volgende stap” te maken in dit proces. Koning Willem-Alexander leek in zijn Troonrede ook te hinten op excuses in juli 2023, als 150 jaar afschaffing van de slavernij in Nederland wordt gevierd. Formeel werd de slavernij in Nederland in 1863 afgeschaft. Maar veel tot slaaf gemaakten moesten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder „speciaal toezicht” van de Nederlandse staat. Pas in 1873, dus tien jaar later, waren alle tot slaaf gemaakten daadwerkelijk vrij.

Lubach behandelt slavernijverleden, kijkers trekken vergelijking met WK in Qatar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.