Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Instanties lieten ontsnapte Ruinerwold-zoon een maand lang in de kou staan

Precies drie jaar geleden ontsnapte Israel van Dorsten uit de boerderij in Ruinerworld, waar hij onder het regime van zijn vader in totale afzondering leefde. Het gezin woonde al jaren in de kelder van de boerderij en wachtte daar op ‘het einde der tijden’. Na zijn ontsnapping kwam de bizarre zaak aan het licht. Nu blijkt dat hij vóór zijn ontsnapping al een noodkreet aan meerdere instanties had gericht, maar steeds nul op het rekest kreeg.

Dat schrijft hij in zijn boek Wij waren, Ik ben. Weg uit Ruinerwold, zo meldt het AD. Het boek ligt vanaf vandaag in de schappen. In 300 pagina’s beschrijft hij de hel waar hij doorheen ging in zijn jeugd, op de boerderij waar zijn vaders geloof de hele dag door werd gepredikt.

Israel vroeg om hulp vóór ontsnapping uit Ruinerwold

Uit het boek blijkt dat Israel een maand voor zijn ontsnapping al aan de bel trok. In 2019 besloot hij dat het leven niet langer zo verder kon en probeerde hij in contact te komen met de politie, Veilig Thuis en en het welzijnswerk in Ruinerwold. Op een anonieme melding bij de politie – de instantie waarover zijn vader altijd had gezegd dat ze alles kapot zouden maken als ze hen zouden ontdekken – kwam geen antwoord. Enkele weken daarna stuurde hij nog een bericht, nu niet anoniem. Hij kreeg het verzoek het algemene nummer te bellen om nadere vragen te beantwoorden.

Ook Veilig Thuis, een organisatie die speciaal hulp biedt voor familieproblemen, kon hem een paar dagen later niet helpen. Zij verwezen hem door naar het welzijnswerk De Wolden. Israel legde zijn situatie in een lange e-mail uit, maar kreeg het bericht dat ze overdag graag fysiek een afspraak wilden maken voor een eerste gesprek. En dat was nu juist niet mogelijk door de afzondering en het strakke regime van zijn vader.

Interview met Mar Jan, de zus van Israel

Vader Gerrit Jan D. werd na de ontdekking van de situatie in de boerderij opgepakt, maar wist uiteindelijk aan vervolging te ontglippen vanwege zijn gezondheid. Israël, zijn broers Shin en Edino en zijn zus Mar Jan waren te zien in de met Televizier-Ring bekroonde documentaire De Kinderen van Ruinerwold, waarin zij dapper hun familiegeheim deelden.

Eind vorig jaar sprak Metro met de zus van Israel, Mar Jan. „Ik had het persoonlijk behoorlijk zwaar toen de documentaire uitkwam”, vertelde ze destijds. „Je hebt je hele hebben en houwen aan de wereld laten zien. En daarna volgde nog een rechtszaak en andere nare dingen. Er waren veel worstelingen, ook onderling. Dat maakte het niet altijd leuk.” De Televizier-Ring was voor Mar Jan ook een moment om te laten zien dat het goed met de kinderen gaat.

De Utrechtse wil het Ruinerwold-verhaal graag achter zich laten. „Ik wil niet alleen maar een Ruinerwold-kind zijn, ik wil dat mensen me zien als Mar Jan. Ik heb nu eenmaal geen stabiel gezin. Daardoor moest ik harder knokken omdat ik alleen was. Het verhaal is verteld en dat was belangrijk, maar ik wil niet de rest van mijn leven zielig gevonden worden.”

Ze vertelde dat ze met al haar broers en zussen nog contact heeft. „We zijn op het punt beland dat we elkaar begrijpen en respecteren. Zoals het hoort. Ik kan het met al mijn broers en zussen goed vinden. Ondanks dat we een groot deel van elkaars leven hebben gemist, voel ik dat er een diepe connectie is. We begrijpen elkaar en herkennen ook de dagelijkse worstelingen. Het voelt nu heel goed. Hoewel dat in het begin nog moeilijk was en we allemaal een mening hadden over de heftige periode, ebt dat nu langzaam naar de achtergrond. Het gaat nu meer over de bezigheden in het leven, dingen waar je over praat als broers en zussen. En in de basis hebben we een sterke familieband.”

Boer Willem uit Sexbierum ziet Russische raketten overvliegen in Oekraïne: ‘Dit is gewoon terreur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Instanties lieten ontsnapte Ruinerwold-zoon een maand lang in de kou staan
Sluiten