Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 15 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Spoorloos-gedupeerde Quee vindt reactie van presentator Derk Bolt ‘tenenkrommend’

Barbara Quee, de vrouw die ontdekte dat de mensen die het programma Spoorloos in Colombia voor haar vond niet haar biologische ouders waren, vond de reactie van Derk Bolt in Khalid & Sophie tenenkrommend. „Zijn persoonlijke emotie in deze vond ik eigenlijk niet gepast, omdat het om zo’n gevoelig onderwerp gaat”, reageerde Quee vrijdagavond bij Jinek.

De Spoorloos-presentator verdedigde woensdagavond bij Khalid & Sophie de fixer in Colombia die voor zijn programma de ouders had opgespoord en zei dat fouten overal worden gemaakt.

Quee keek tenenkrommend naar Khalid & Sophie

„Ik wist eigenlijk niet wat ik moest denken en zeggen hierna”, begon Quee. „Ik heb echt tenenkrommend zitten kijken naar dit gesprek. Ik dacht in het begin: nou dit begint nog wel mooi. Hij legt de visie van Spoorloos uit; het herenigen van mensen die elkaar verloren zijn. Maar het draaide daarna zo snel om.”

Voor Quee was de rest van het gesprek daarom moeilijk te kijken. „Ik snap dat hij zich vereenzelvigt met Spoorloos, want als je aan het programma denkt, denk je aan Derk Bolt. Maar zijn persoonlijke emotie in deze vond ik eigenlijk niet gepast.” Als boegbeeld van het programma had Quee liever gezien dat Bolt vanuit Spoorloos had gesproken en niet vanuit zichzelf. „Ik had liever gehad dat hij, vanuit Spoorloos, had gezegd: we gaan alles met jullie bespreken en onderzoeken. Maar nu heeft hij vanuit zijn primaire, eigen, emotie gereageerd en komt het over als: het is misschien niet goed, maar sorry, so be it.”

Geen contact geweest tussen Quee en Derk Bolt

Tussen Quee en Bolt is na de uitzending van Sophie & Khalid geen contact geweest. „Ik heb niks van Derk Bolt vernomen. Ook niet vooraf aan de uitzending”, vertelde Quee tegen Eva Jinek. De twee hebben elkaar echter ook nog nooit ontmoet. In Quee haar uitzending van Spoorloos, was Bolt slechts de voice-over.

Maar juist omdat de twee elkaar niet echt kenden, had Quee graag gezien dat Bolt contact met haar had opgenomen voorafgaand aan de uitzending van Sophie & Khalid. „Het is wel netjes als je een persoon niet echt kent, en als je wel iets over die persoon gaat vertellen, dat je je even goed informeert. Ook bij de persoon zelf.”

Maandag heeft Quee een gesprek op de redactie van Spoorloos. Of Bolt daarbij gaat zijn, is niet bekend. „Ik hoop dat ze goed luisteren naar het verhaal en het serieus nemen.”

Jinek-Kijkers zijn verdeeld over de kwestie

De kijkers van Jinek zijn verdeeld over de Spoorloos-situatie. Enerzijds vinden ze goed dat dit wordt aangekaart, maar anderzijds vinden ze ook dat Derk Bolt wel heel hard wordt aangepakt. „Mismatched in adoptiezaken is gruwelijk. Maar helpt het als Bolt hier bij Jinek, vanwege zijn emotie, aan de schandpaal wordt genageld met zijn Spoorloos?”, twitterde een kijker. „Derk Bolt die al jaren het mooi programma Spoorloos op de buis brengt, moet zich nu bijna aan iedereen verantwoorden. Verkeerde matches zijn erg pijnlijk, maar bij zulke onderzoeken kunnen fouten helaas erin sluipen”, schreef een andere kijker.

Intensieve week voor Quee na Spoorloos-onthulling

Quee heeft naar eigen zeggen een „hele intensieve” week achter de rug. Na de uitzending van Oplichters Aangepakt van misdaadjournalist Kees van der Spek afgelopen dinsdag hebben er volgens haar meerdere mensen contact met haar gezocht die twijfelen over de match met biologische familieleden. Die zouden volgens Quee allemaal een link hebben met de Colombiaanse fixer, maar niet allemaal via Spoorloos met hem in contact zijn gekomen.

Van der Spek onthulde in zijn RTL 5-programma dat deelnemers van Spoorloos in Colombia aan de verkeerde biologische ouders zijn gekoppeld. De Colombiaanse tussenpersoon die verantwoordelijk zou zijn voor de mismatches zou hebben meegewerkt aan zestien zaken. KRO-NCRV heeft twee ‘mismatches’ bevestigd. Twee andere matches gingen wel goed en zijn door middel van DNA-onderzoek bevestigd. De overige twaalf zaken zijn nog in onderzoek.

Je kijkt Jinek terug via RTLXL.

De asielcrisis is voor het einde van het jaar nog niet opgelost: 10.000 opvangplekken nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.