Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Verlanglijstje Tweede Kamer na debat: extra energiesteun en gratis schoollunch

Er was zoveel te doen rondom de speech van Thierry Baudet (en het weglopen van het kabinet), of anders wel om een andere aanvaring, dat je bijna zou vergeten dat er ook nog gedebatteerd is. Uit het tweedaagse debat is een verlanglijstje van de Tweede Kamer gerold, met onder andere extra energiesteun voor scholen en culturele instellingen en gratis lunches op school.

In de Algemene Politieke Beschouwingen bespreken de fractieleiders van de politieke partijen in de Tweede Kamer de hoofdlijnen van de Miljoenennota en de rijksbegroting. Het is een van de belangrijkste debatten van het jaar (zo niet de belangrijkste), omdat duidelijk wordt welke ruimte het kabinet heeft om de plannen daadwerkelijk uit te voeren en hoe groot de steun vanuit de Tweede Kamer daarvoor is.

Gratis schoollunch

De Tweede Kamer wil dat het ministerie van Onderwijs 100 miljoen vrijmaakt voor gratis lunches op scholen in kwetsbare wijken. Dit moet onderdeel worden van plannen om kansenongelijkheid op scholen te verminderen. Scholen worden niet verplicht een lunch aan te bieden.

Het voorstel van Volt en D66 kan op genoeg steun rekenen. Beide partijen vinden dat het geld voor de gratis lunch binnen de begroting van het ministerie moet worden gevonden. „Er zijn kinderen in Nederland die morgen zonder eten naar school worden gebracht”, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. „Met een lege maag in de klas, dat hoort niet. Niks mag de ontwikkeling van kinderen in de weg staan.”

Extra energiesteun voor scholen en culturele instellingen

Een oproep van D66, PvdA en GroenLinks om te kijken naar gerichte energiesteun voor scholen en culturele instellingen kan rekenen op een meerderheid. Beide voelen de hogere prijzen van gas elektriciteit flink. Het kabinet maakte op Prinsjesdag al bekend dat er een prijsplafond komt voor gas en stroom voor huishoudens en kleine ondernemers met een bescheiden verbruik. Ook zei het kabinet bezig te zijn met een aanvullende steunregeling voor mkb-bedrijven met een hoog verbruik, zoals bakkers en slagers. Nu roept de Tweede Kamer op om bij die zoektocht ook scholen en culturele instellingen mee te nemen. Daarbij kunnen mogelijk gemeenten een rol spelen. Metro schreef eerder dat zowel de culturele sector als de bakkersbranche de noodklok luidt vanwege de torenhoge energiekosten.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: „Mensen thuis hebben nu al iets meer zekerheid over hun hoge energierekeningen. Maar alle scholen, theaters, musea en andere culturele instellingen moeten vaak ook fors meer betalen voor een beetje warmte. We kunnen kinderen, jongeren, cultuurliefhebbers en -makers niet in de kou laten zitten.”

Andere wensen van de Tweede Kamer

Naast de gratis schoollunch en de extra energiesteun voor scholen en culturele instellingen wil de Tweede Kamer onder andere huurverlaging voor tochtige huizen en een voltijdsbonus tegen personeelstekorten. Ook wil de Kamer dat de Westerscheldetunnel uiterlijk in 2025 tolvrij is.

Docu Laurent, het wonderkind: ‘Onze zoon wordt heel belangrijk voor de mensheid’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.