Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 23 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Docu Laurent, het wonderkind: ‘Onze zoon wordt heel belangrijk voor de mensheid’

Je zou er maar eentje hebben, een wonderkind als Laurent Simons. Je gezin staat behoorlijk op z’n kop. Dat blijkt wel als je de documentaire Laurent, het wonderkind op Videoland bekijkt. Die is vanaf vandaag te zien.

12 jaar is ie, dat Vlaams-Nederlandse hoogbegaafde ventje met een IQ van 145+. Ter vergelijking: het IQ van de historische wetenschapper Albert Einstein wordt geschat op 160. Maar of dat ook al gold toen de geboren Duitser 12 was… Hoe dan ook, Laurent is gezegend met een ongelooflijk brein. Hersenen die hem op de basisschool de groepen 4, 5, 6, 7 en 8 in anderhalf jaar lieten doen.

Metro bekeek de documentaire Laurent, het wonderkind alvast voor Blik op de Buis. In deze rubriek bespreekt Erik Jonk nieuwe en opvallende tv-programma’s van de reguliere omroepen en streamingdiensten.

Laurent snel naar gymnasium en universiteit

Op z’n zesde begon de welbespraakte Laurent Simons aan het gymnasium. Een leeftijd waarop jij en ik net ‘boom, roos en vis’ begonnen te schrijven. Laurent niet, die sjeesde ook door zijn middelbare schooltijd heen en had twee maanden geleden zijn masterdiploma fysica aan de Universiteit van Antwerpen op zak.

Vader Alexander en moeder Lydia Simons hadden jaren geleden niet in de gaten dat hun kind bijzonder was. Zij bestierden drie florerende tandartspraktijken en daarom groeide Laurent bij zijn opa en oma op. De grootouders zagen: ons kleinkind heeft bepaalde gaven. De tandartspraktijken zijn inmiddels verkocht, zodat Alexander en Lydia de tijd hebben om Laurent – die weer bij hen woont – te begeleiden en ‘zijn carrière te managen’. Videoland mocht een exclusief inkijkje komen nemen binnen het gezin. Dat exclusieve valt wel mee, want tal van media werden door de familie Simons al binnengelaten. Maar goed, voor deze docu was er geen enkele andere camera bij.

Ouders uitgesproken op Videoland

Genoemde ouders nemen in de Videoland-docu over hun zoon geen blad voor de mond. „Wat Laurent tot nu toe heeft gedaan is ongezien, dat is nog niet eerder gebeurd”, zegt moeder Lydia. En vader Alexander, die overigens enorm op de slimme jongen lijkt: „Ik denk dat hij heel belangrijk wordt voor de mensheid.” Een journalist van het Belgische Het Laatste Nieuws herinnert zich een eerste telefoontje van pa. „Hij belde heel opgewonden op dat hij over zijn 6-jarige zoon wilde vertellen. Ik trof twee bijzonder trotse ouders.”

Laurent wonderkind documentaire Videoland
Alexander, Laurent en Lydia Simons. Foto: Videoland

Dat is misschien ook wat een beetje schuurt in Laurent, het wonderkind. ‘Laat dat kind’, schiet je al snel te binnen. Er zijn echter al voldoende mensen geweest die hun oordeel over het gezin – zonder hen ooit te hebben ontmoet – op sociale media hebben geuit. Maar belangrijker: Laurent wil, het als het op studeren aan komt, vooral zelf. Als hij moet sporten voor de nodige beweging, dan heeft hij een zetje nodig (en balgevoel heeft hij bijvoorbeeld niet). Vroeg opstaan? Niet aan hem besteed. Een uurtje of tien, elf in de ochtend, dat vindt hij prima. Drie tot vier uurtjes studeren is ook wel genoeg.

Laurent weet niet waarom hij een wonderkind is

We zien in de docu dat Laurent een masterspeech geeft aan de Universiteit van Tel Aviv. Ondanks zijn leeftijd krijgt hij al aanbiedingen van bedrijven van over de hele wereld, zo bekend is hij inmiddels. Nog even ter herinnering: hij is 12 jaar. Laurent vindt de term hoogbegaafdheid, nadat hij het intussen duizenden keren moet hebben gehoord, maar niks. „Ik vind mezelf vooral uniek, ik ben gewoon mezelf.” En: „Ik weet niet waarom ik zo slim ben. Maar dat ik met namen als Einstein wordt geassocieerd, dat vind ik wel vleiend.”

Laurent wonderkind Videoland
Laurent Simons. Foto: Robin Utrecht

Binnen het gezin is het best pittig. Een kind dat slimmer is dan de ouders, véél slimmer, dat is toch een ongewone situatie. Hij mag alle kansen pakken die hij nodig heeft, maar mag niet uit het oog verliezen dat er ook andere dingen bestaan. Paardrijden bijvoorbeeld, gamen en spelen met opa, oma, neefjes en nichtjes.

Wat gaat het wonderkind straks doen?

Die fysica-studie afronden op je twaalfde, klinkt prachtig. Maar wat gaat Laurent er eigenlijk mee doen? Zet je schrap: hij wil onsterfelijkheid voor elkaar krijgen. En als dat niet lukt in ieder geval mensenlevens verlengen. Mooi: „Dat kinderen hun opa’s en oma’s niet meer hoeven te missen.” Had ik al gezegd dat deze jongen 12 jaar is?

De documentaire is niet per se bijzonder, omdat deze opvallende wetenschapper al zo vaak in the picture stond. Maar reuze-interessant is het allemaal wel.

Laurent, het wonderkind is vanaf vandaag op Videoland te zien. 

Aantal blikken uit 5: 3,5.

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

Zeer opmerkelijke start Het Jaar Van Je Leven, maar wordt dat 365 dagen leuk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.