Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Sylvana Simons clasht met Hermans (VVD) die haar ‘geïrriteerd’ noemt: ‘Dit is kansloos’

Wat zijn de Algemene Politieke Beschouwingen zonder een aanvaring hier en daar. Niets natuurlijk. Maakte Geert Wilders het al bont met allerlei harde uithalen naar collega’s, later deze middag botsten Sylvana Simons (Bij1) en VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans met elkaar. Vooral die laatste moet het bij de kijkers van het debat ontgelden.

Geert Wilders zette vandaag al vroeg de toon. Zo noemde hij energieminister Rob Jetten een „klimaatpsychopaat” en minister Sigrid Kaag van Financiën verdiende volgens hem de „gouden bezem”. Jan Paternotte van D66 vond de PVV-voorman „de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin”.

En dat waren lang niet de enige clashes op deze eerste dag van de Algemene Beschouwingen, waar de miljardenplannen voor de koopkracht centraal staan. Rond het middaguur hadden Sylvana Simons en Sophie Hermans het met elkaar aan de stok.

‘Dit is gewoon kansloos’

„En mevrouw Simons kan nu wel geïrriteerd weglopen, maar dit is ook…”, zei Hermans, die haar zin niet kon afmaken. „Ik had niet het idee dat mevrouw Simons dat deed”, viel Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp haar in de rede. Ook volgde boegeroep uit de Kamer, waar sommigen het niet eens waren met de constatering van Hermans dat Simons geïrriteerd was.

Daarna kwam Simons aan het woord. „Voorzitter, het is niet de eerste keer dat leden van de VVD menen te moeten constateren dat ik geïrriteerd ben op momenten dat ik bij mezelf denk: dit is gewoon kansloos.”

Sylvana Simons aan Kamerleden: ‘Stop hiermee’

Volgens Simons liep ze niet geïrriteerd weg, maar ging dat juist heel netjes. „Ik zou aan alle VVD’ers, maar ook vooral aan alle Kamerleden en bewindsleden, willen vragen om op te houden met het kwalificeren van een emotie die niet aanwezig is. Want ik kan u vertellen, de dag dat ik geïrriteerd ben, daar zal dan geen enkele twijfel over bestaan. U zult het weten en iedereen hier aanwezig zal het weten.”

Hermans dacht toch echt „de gezichtsuitdrukking te hebben gezien”, maar bood daarna wel haar excuses aan Simons aan.

Sylvana Simons ‘boos’ of ‘geïrriteerd’ noemen ligt gevoelig

Sylvana Simons ‘boos’ of ‘geïrriteerd’ noemen, ligt bij haar en haar volgers gevoelig. Niet alleen omdat het wel vaker gebeurt, maar ook omdat ze vindt dat ze daarmee wordt weggezet. Bovendien leidt het af van de inhoud.

„Het benoemen van een emotie bij iemand is een politiek wapen om iemands argumenten in diskrediet te brengen (jij bent boos, dus wat je zegt telt niet), en gebeurt nu al voor de zoveelste keer bij Sylvana. Het leidt erg af van de inhoud, dus het is goed dat ze er nu iets van zegt”, legt een sympathisant van haar uit.

Onder de video die NRC-journalist Guus Valk over het incident deelt op Twitter, stromen de steunbetuigingen aan Simons (en kritiekpunten voor Hermans) binnen.

Onbegrip na voorstel van Kaag om Prinsjesdagkoffer te vervangen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sylvana Simons clasht met Hermans (VVD) die haar ‘geïrriteerd’ noemt: ‘Dit is kansloos’
Sluiten