Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Debat ontspoort: voltallige kabinet loopt weg na uithaal Baudet (video)

Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst.

Baudet zei dat Kaag had gestudeerd aan een college van de universiteit van Oxford dat bekendstond als spionnenopleiding. Het is uniek dat het hele kabinet vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter. Tijdens het debat wordt de begroting van het komende jaar besproken.

Baudet weigert woorden terug te nemen

St. Anthony’s College in Oxford was volgens de Forum-leider „weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten”. Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in. Toen Baudet alsnog doorging over Oxford, stapten Kaag en de rest van het kabinet op.

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag „onacceptabel”. Daarop vroeg de voorzitter aan Baudet om zijn woorden terug te nemen. Die liet weten dat niet van plan te zijn. „Het is absurd wat hier gebeurt”, zei hij. Daarop besloot Bergkamp hem het woord te ontnemen. De FVD-voorman mag niet meer meedoen aan de beraadslaging vanavond. Een brede meerderheid steunde het besluit van de voorzitter.

Sylvana Simons clasht met Hermans (VVD) die haar ‘geïrriteerd’ noemt: ‘Dit is kansloos’

Ook kritiek op weglopen kabinet

Wel was er kritiek op het weglopen van het kabinet. Het is niet aan het kabinet wat hier wel en niet door de beugel kan, zei SGP’er Kees van der Staaij. Dat is aan de voorzitter, voegde hij eraan toe. Lilian Marijnissen benadrukt dat het niet aan het kabinet is om op te stappen in een debat. „Dáár maak ik wel bezwaar tegen. Dat kan niet zo zijn”, zei de fractieleider van de SP.

Bijval voor Bergkamp is echter ook. Jesse Klaver, Gert-Jan Segers, Attje Kuiken, Sophie Hermans, Jan Paternotte en Pieter Heerma, zeggen allen achter de voorzitter te staan. Paternotte benadrukt dat het „goed is dat de voorzitter zorgt dat de waardigheid van het parlement intact blijft.”

Baudet vervolgt zijn speech live op het Instagram-account van FVD, maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Het geluid is namelijk weggevallen, merkt journalist Lamyae Aharouay op.

https://twitter.com/LamyaeA/status/1572665279817322501

Onbegrip na voorstel van Kaag om Prinsjesdagkoffer te vervangen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.