Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Brrr! Koudste 18 september ooit gemeten

Het is koud. Zelfs zou koud dat het kwik in De Bilt vandaag niet hoger dan 13,3 graden kwam en daarmee was het de koudste 18 september ooit gemeten. Dat meldt Weeronline.

Het lijkt erop dat het nu écht gedaan is met het warme weer dit jaar. Eerder deze week werd al een periode van herfstachtig weer voorspeld, maar de temperatuur is zelfs zo snel gedaald dat het nooit eerder zo koud was op 18 september.

Laatste kouderecord was drie jaar geleden

Hoewel het ene warmterecord na het andere werd verbroken deze zomer, is het lang geleden dat er in Nederland een kouderecord werd verbroken. Dat gebeurde voor het laatst bijna drie jaar geleden, op 6 oktober 2019. Maar met een maximumtemperatuur van slechts 13,3 graden werd het record van 1962, toen het op 18 september 13,5 graden was, toch echt verbroken.

Kouderecords komen steeds minder vaak voor, meldt Weeronline. Deze eeuw telt tot nu toe namelijk negen keer meer warmterecords dan kouderecords. 2022 telde tot nu toe vier warmterecords. De laatste keer dat in De Bilt 15 graden niet werd gehaald was op 30 mei van dit jaar. Sindsdien kwam de temperatuur maar liefst 110 dagen lang boven 15 graden uit.

Zon was nauwelijks te zien

De zon was nauwelijks te zien in De Bilt en in de middag regende het haast onophoudelijk. Daardoor werd de maximumtemperatuur al om 12.40 uur bereikt. Daarna koelde het gestaag af naar zo’n 11,3 graden.

Op een paar plekken in het oosten van het land kwam de maximumtemperatuur vandaag zelfs nóg lager uit. Zo bleef het kwik in Enschede steken op slechts 12,1 graden.

En ook de komende dagen zal het kwik nog onder de gemiddelde temperatuur voor de tijd van het jaar blijven van zo’n 19 graden. Maar ook de zon zal zich af en toe laten zien. Morgen trekken er nog enkele buien over het land en wordt het zo’n 16 graden, maar laat de zon zich af en toe zien. Dinsdag zijn er wolkenvelden, maar schijnt ook af en toe de zon. Het wordt dan zo’n 17 graden.

Ziekenhuisbaas doet opvallende oproep: ‘Geef deel salaris aan zorgpersoneel met schulden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Brrr! Koudste 18 september ooit gemeten
Sluiten