Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 14 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Geen energiebedrijf te bekennen op prijsvergelijkingssites: ‘Niet aantrekkelijk in huidige markt’

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Grote kans dat je op prijsvergelijkingssites maar weinig energiebedrijven tegenkomt. Veel energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten waardoor het aanbod bij bekende prijsvergelijkers erg klein is, zo blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers, zoals Independer en PriceWise.

De grote energiebedrijven bieden bijna alleen nog maar contracten aan via hun eigen website. Vaak zijn dit modelcontracten, waarbij de tarieven variabel zijn en de duur van het contract voor onbepaalde tijd is. Vanwege de hoge energieprijzen is het afsluiten van vaste contracten al langer niet meer mogelijk, maar omdat aanbieders niet verplicht zijn om op prijsvergelijkingssites te staan, wordt het voor consumenten steeds lastiger om een nieuw contract af te sluiten.

Nieuw energiecontract afsluiten blijkt moeilijke klus

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt signalen te krijgen dat het lastig is voor consumenten om een nieuw energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder komen er al langere tijd soortgelijke meldingen binnen. De toezichthouder zegt energieleveranciers al te hebben gewezen op de verplichting om nieuwe klanten aan te nemen. Ook benadrukt ACM dat consumenten zeker melding moeten maken van hun zoektocht als deze erg moeizaam verloopt of zelfs niet lukt.

Nederland vreest forse bijbetaling voor energie en gas, veel meer mensen checken termijnbedrag

Om hoeveel meldingen het gaat, kan de toezichthouder niet zeggen. „Maar energieleveranciers zitten natuurlijk niet op nieuwe klanten zitten te wachten nu”, zegt een woordvoerder. Volgens de waakhond zijn energieleveranciers verplicht consumenten een modelcontract aan te bieden. Dat doen ze alleen niet actief, merkt de toezichthouder.

Prijsvergelijkingssites niet aantrekkelijk voor energiebedrijven

Energie-Nederland, de brancheorganisatie van energiebedrijven in Nederland, zegt dat het in de huidige markt voor energieleveranciers niet aantrekkelijk is om op alle prijsvergelijkingssites te staan. „Om nieuwe klanten te beleveren, moet namelijk aanvullend worden ingekocht en met de huidige onzekerheid over de dagprijzen is het financiële risico bij een prijs in de markt zetten groot. Het inkopen voor de bestaande klanten is op dit moment al een uitdaging”,  zegt een woordvoerder.

Ook energiebedrijven zelf laten weten het nut van prijsvergelijkingsites in twijfel te trekken nu aanbieders maar één soort contract aanbieden. Zo laat Eneco weten niet zichtbaar te zijn op de vergelijkingssites vanwege de markt. Daarnaast wil de energieleverancier snel kunnen inspelen op veranderende prijzen. „Dat gaat te langzaam via die sites”, zegt een woordvoerder. Essent zegt nog wel op de sites te staan, maar stelt dat klanten momenteel het beste uit zijn bij hun huidige leverancier.

Verbod op uitsluiten studenten van energietoeslag: ‘Niet te rechtvaardigen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen energiebedrijf te bekennen op prijsvergelijkingssites: ‘Niet aantrekkelijk in huidige markt’
Sluiten