Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Geld & Carrière 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Kachel hoog door de kou? Dit zijn de gevolgen voor je energierekening

Het kan je niet zijn ontgaan: het is ijzig koud. Reden genoeg om de kachel op een hoge stand te draaien. In hoeverre ga je dat meteen in de portemonnee voelen door een oplopende energierekening?

De kou slaat in ons hele land toe, maar vooral in het oosten is het bibberen geblazen. Het KNMI waarschuwt voor de lage gevoelstemperatuur in het oostelijk deel van het land: door de matige vorst en koude wind ligt de gevoelstemperatuur rond de -15 graden. Daardoor is er kans op onderkoeling en koudeletsel, zegt de weerdienst. De KNMI gaf vanochtend code geel af voor Gelderland en Overijssel.

De gevoelstemperatuur wordt berekend op basis van de temperatuur en de wind. Als het hard waait en de wind koud is, voelt de temperatuur lager aan.

Energierekening kan omhoog schieten bij kou

Voor veel mensen genoeg reden om de verwarming lekker hoog te zetten. En als de gasvoorraden krimpen, lopen de prijzen op. Mensen met een vast energiecontract hoeven hier niet voor te vrezen, maar het is wel opletten geblazen als je een variabel contract hebt. Dit is van toepassing op zo’n vier miljoen huishoudens in Nederland.

„Heb je een vast contract, dan heeft het geen effect. Maar mensen met een variabel contract of mensen die nog boven het prijsplafond – dat per 1 januari is afgeschaft – zitten, betalen nu hogere tarieven”, zegt Ewoud van de Kolk van vergelijkingssite Pricewise in Goedemorgen Nederland op NPO 1. „Die tarieven kunnen de aankomende periode nog hoger worden. Dan is dit misschien een goed moment om die contracten vast te gaan zetten, om te vergelijken wat voor jou op dit moment het beste aanbod. Zodat je bent voorbereid op het koude weer.”

‘Overstappen loont’

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseerde mensen met een een variabel contract in december al om over te stappen naar een contract met vaste tarieven. „Huishoudens hebben geen invloed op de energiebelasting en netwerkkosten, omdat deze kosten vaststaan en voor iedereen gelijk zijn. Het is wel mogelijk om de hoogte van het energietarief te bepalen. Dat kan door een jaarcontract met vaste tarieven voor je energierekening af te sluiten. Overstappen van energieleverancier loont, want er kan een besparing van bijna 600 euro behaald worden.”

Losse schroeven, gat in vliegtuig: dit is waarom Europese Boeings tóch vliegen (terwijl VS dat verbiedt)

Spiritueel koppeltje in First Dates: ‘Ik kan vorige levens zien’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties