Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Geld & Carrière 15 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel goedkoper wordt je energierekening dit jaar

Als de afgelopen jaren het woord energierekening viel, hield dat meestal in dat we de knip weer extra mochten opentrekken. Maar dit keer klinkt er hoopvoller nieuws. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakt de energierekening dit jaar aanzienlijk, dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit.

Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het CBS. Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024. Alles bij elkaar komt de gemiddelde jaarrekening voor energie in Nederland dit jaar uit op 2363 euro.

Hoewel er dus hoop aan de horizon gloort, gaat het nog altijd om een veel hoger bedrag dan vóór de energiecrisis. In 2022 stegen de gasprijzen extreem sterk, onder andere door de Russische inval in Oekraïne. Begin 2021 berekende het CBS nog dat de gemiddelde energierekening voor dat jaar uit zou komen op iets meer dan 1500 euro. Naar dat niveau keren we vermoedelijk niet meer terug.

Energierekening 12 procent gedaald

De gas- en elektrorekening is ten opzichte van vorig jaar 12 procent gedaald, ook al hanteerde de regering toen nog een prijsplafond dat de pijn van hoge energiekosten voor huishoudens moest verzachten. Het grootste deel van de daling, namelijk 220 euro, is te danken aan lagere prijzen.

Het CBS denkt ook dat huishoudens nog zuiniger worden met hun energieverbruik, wat de rekening met nog eens 123 euro drukt.

Overigens wordt niet alles goedkoper. Zo zorgen kosten voor het transport van gas en elektriciteit voor een tegenvaller van gemiddeld 74 euro per jaar. Ook moeten huishoudens meer belasting betalen op gas, wat gemiddeld 127 euro meer kost. Een lagere elektriciteitsbelasting drukt de totale kosten juist met iets meer dan vier tientjes.

Grote verschillen tussen huishoudens

De onderlinge verschillen tussen huishoudens zijn groot. Dat komt volgens het CBS niet alleen door de verschillen per contract met energieleveranciers, maar ook het type huis waarin iemand woont. Een alleenstaande bewoner van een nieuw en klein appartement is gemiddeld 1400 euro kwijt. Iemand die in een even klein, maar verouderd appartement woont moet per jaar al 200 euro meer betalen.

Het duurst uit zijn huishoudens met twee of meer mensen in een grote vrijstaande woning. Zij mogen jaarlijks zo’n 4000 euro lappen, verwacht het CBS.

Essent voorspelde eerder dat de verschillen in de toekomst groot worden. Dat komt door de mate waarin woningen zijn verduurzaamd en de manier waarop huizen zijn verwarmd. Vooral huishoudens met een laag inkomen zijn worden de dupe, verwacht de energieleverancier. „Als verduurzamen van de woning financieel onmogelijk is en er nog steeds aardgas wordt gebruikt, worden vooral kwetsbare huishoudens komende jaren geconfronteerd met een blijvend hoge energierekening.”

IJzertekort: dit kan de reden zijn waarom jij vaak moe en duizelig bent

Dilemma: ‘Mijn vriend zuipt wekelijks zorgelijk veel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties