Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 15 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Agractie roept boeren op tot blokkades op drukke plekken: ‘We moeten volhouden’

Boerenbeweging Agractie heeft zijn achterban opnieuw opgeroepen om weer te starten met protestacties en blokkades. „We moeten volhouden met onze acties”, zegt melkveehouder Erik Luiten in een vandaag gepubliceerde videoboodschap tegen de boeren.

„Het komt er nu echt op aan. We moeten volhouden en koers houden”, aldus Luiten. „Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta (wielerronde van Spanje, red.), of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden.”

Boerenprotest Agractie

Als voorbeeld noemt de melkveehouder het organiseren van standstills op drukke plekken bij de boeren in de buurt. „Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. (…) We moeten hier de aandacht op vestigen. De strijd is nog niet gewonnen. Ons volk geeft niet op. Samen staan we sterk. Als we nu niet grondig keren, gaat het beleid nagenoeg ongewijzigd door en wordt het voortgezet. Dat is iets wat we niet willen”, zegt Luiten tegen zijn achterban.

 

Bij eerdere protestacties hebben boeren onder meer snelwegen en distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

De Vuelta a España, een van de grootste wielerwedstrijden ter wereld, begint eind deze week in Utrecht. Bij de tweede etappe zaterdag wil Agractie tussen Woudenberg en Scherpenzeel in de weilanden langs het parcours staan, in de hoop dat de regie het protest aan kijkers in andere landen laat zien. De organisatie die de Vuelta naar Nederland heeft gehaald, is daar niet tegen, zolang de wielerkaravaan ongehinderd langs kan rijden.

Stikstofplannen

Halverwege juli heeft het kabinet alvast een half miljard euro uit het stikstof-fonds naar voren gehaald om plannen van provincies uit te voeren. Zo kunnen de boeren in ons land versneld worden uitgekocht. Dat heeft minister Christianne van der Wal aan de Tweede Kamer laten weten in een door haar opgestelde brief. Een aantal provincies had al plannen ingediend om „de staat van natuur, water en klimaat” te verbeteren. Onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research heeft daar een positief oordeel over gegeven.

Brug van 148 meter in Noorwegen ingestort, auto’s vallen in rivier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agractie roept boeren op tot blokkades op drukke plekken: ‘We moeten volhouden’
Sluiten