Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Politie wil boeren oppakken: ‘Opsporen met beelden boerenprotesten’

De politie is bezig om in beeld te krijgen wie verantwoordelijk zijn voor de boerenprotesten op snelwegen. „Door veel beelden veilig te stellen op verschillende manieren zorgen we ervoor dat we ook op een later moment verantwoordelijken kunnen achterhalen en waar mogelijk aanhouden”, laat de politie Gelderland weten. En de boeren ondertussen? Die zitten bij Almelo te barbecueën op de snelweg.

Gisteren meldde de politie dat het lastig zou worden om te achterhalen wie strobalen, afval en asbesthoudende materialen op snelwegen in brand hebben gestoken. Vandaag heeft premier Mark Rutte zijn verontwaardiging over de boerenprotesten uitgesproken. „Levensgevaarlijk en volstrekt onacceptabel.” De acties zijn gericht op de plannen rond stikstof van Ruttes kabinet.

Nog steeds rommel door boerenprotesten

De snelweg A1 bij het Gelderse Voorst, tussen Deventer en Apeldoorn, werd gisterochtend geblokkeerd toen actievoerende boeren rommel op het wegdek dumpten. Aannemers die de weg zouden schoonmaken, trokken zich vervolgens terug na bedreigingen. De weg blijft waarschijnlijk dicht tot het einde van de middag. Bij Meppel raakte een auto total loss na een aanrijding met een mesthoop die op de weg was achtergelaten. Renze Klamer kwam daarover in zijn talkshow Renze gisteravond in botsing met jonge boer Dolf.

De politie was afgelopen nacht naar eigen zeggen „consequent aanwezig op toe- en afritten” om daar te proberen „zo veel als mogelijk te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan”.

Boeren barbecueën op de snelweg

De snelwegen A35 en A1 rond knooppunt Azelo zijn vanmiddag in beide richtingen geblokkeerd door een groep trekkers. Het verkeer staat volledig vast, ook via de vluchtstrook kan de blokkade niet gepasseerd worden. De actievoerders zijn op de weg aan het barbecueën. Zij melden dat zij rond 17.00 uur afgelost worden door een nieuwe ploeg demonstranten.

Bij de verkeersinformatiedienst van de ANWB is te zien dat de vertragingen rond de knooppunten Azelo en het nabijgelegen Buren oplopen. Ook op de omliggende wegen is het druk en neemt de vertraging toe. Volgens een ANP-fotograaf ter plaatse is er politie aanwezig, maar wordt er vooralsnog niet ingegrepen.

Een politiewoordvoerder laat weten de situatie op de wegen in de gaten te houden. „Als het nodig is, wordt er in afstemming met de gemeente opgetreden.” Of dat gaat gebeuren bij de blokkade bij Almelo, kon de woordvoerder niet zeggen.

Caroline van der Plas na bedreigingen even uit beeld: ‘Ik voel me niet veilig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie wil boeren oppakken: ‘Opsporen met beelden boerenprotesten’
Sluiten