Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 28 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Caroline van der Plas na bedreigingen even uit beeld: ‘Ik voel me niet veilig’

Caroline van der Plas zal de komende tijd niet in de media optreden, omdat ze wordt bedreigd. De voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) laat dat weten na berichtgeving van RTL Boulevard.

Ze meldde het even later zelf ook op Twitter. „Ik voel me niet veilig op dit moment.” Ze zegt meerdere berichten per week te ontvangen en heeft naar eigen zeggen al haar publieke optredens en werkbezoeken voor deze week en het weekend afgezegd. Volgens het RTL-programma kreeg de politica onder meer een bericht waarin staat dat haar ‘hetzelfde lot als Pim Fortuyn staat te wachten’.

Haatberichten aan adres Caroline van der Plas

„De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en ook doodsbedreigingen komen nu binnen”, aldus Van der Plas. „Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten.”

Een laatste uitgebreid media-optreden deed Caroline van der Plas dinsdag nog, in talkshow Op1. Zij werd toen juist geprezen in plaats van gehaat.

Caroline van der Plas staat achter de protestacties van de boeren en laat dat altijd luid en duidelijk horen. Er is voor haar wel een grens. Die is wat het Tweede Kamerlid betreft gisteren overschreden. Zij riep de boeren gisteren op te stoppen met boerenprotesten die andere mensen gevaar opleveren. Van der Plas doelde op het blokkeren van snelwegen, het gooien van puin, mest, asbest en andere troep op snelwegen en het in brand steken van hooibalen.

Bedreigers nog niet in kaart gebracht

Volgens RTL Boulevard gaat Caroline van der Plas al enige tijd niet meer in haar eentje naar activiteiten in het land. Uit welke hoek de bedreigingen aan haar adres komen, wordt nog onderzocht. Ze kunnen van meerdere kanten komen. Van boeren die vinden dat zij de boerenprotesten van gisteren juist moet goedkeuren. Maar ook van mensen die vinden dat zij de demonstranten te veel steun geeft.

Van der Plas zegt in contact te staan met de beveiliging van de Tweede Kamer. „Die zitten er bovenop.” Politie en justitie doen desgevraagd geen uitspraken over de bedreigingen omdat ze niet ingaan op individuele gevallen.

Steun voor Caroline van der Plas

De BBB-leider krijgt via sociale media steunbetuigingen van andere Kamerleden. Geert Wilders, de meest bedreigde politicus van het land, noemt het ellendig nieuws. „Hou je taai, je bent een kanjer.”

Ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie veroordeelt de dreigementen. „Stop daarmee en geef de vrije en veilige democratie ruim baan.” VVD-Kamerlid Thom van Campen wenst haar sterkte, en deelt daarbij meteen een bedreiging die hij zelf via Twitter ontving. „Ik herken het helaas.” Ook Wybren van Haga van de Groep Van Haga betuigt zijn steun en zegt vanwege zijn opvattingen bedreigd te worden. „Daders keihard aanpakken en zeker niet direct weer vrijlaten!”

Botsing tussen Renze en boer Dolf over botsing: ‘Als er nou iemand was overleden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caroline van der Plas na bedreigingen even uit beeld: ‘Ik voel me niet veilig’
Sluiten