Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Strafrechtelijk onderzoek agent die op boer Jouke schoot: poging doodslag

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek tegen de agent die begin deze maand op de jonge boer Jouke schoot. Dat gebeurde tijdens een van de boerenprotesten. De agent wordt verdacht van poging tot doodslag op de 16-jarige tractorbestuurder.

Bij het boerenprotest op 5 juli langs de A32 bij Heerenveen schoot de agent gericht op de tractor waarin tiener-boer Jouke zat. De kogel raakte de jongen niet. Een kogel belandde wel dichtbij hem, in het voertuig. De betrokken agent dacht dat de jongen op zijn collega’s wilde inrijden. Hij vreesde voor hun veiligheid. Aanvankelijk werd Jouke opgepakt op verdenking van poging tot doodslag. De Fries zat 24 uur vast, maar zijn zaak werd later geseponeerd.

Vuurwapen op Jouke niet goed gebruikt

Het OM concludeert na onderzoek van de Rijksrecherche dat de agent zijn vuurwapen „op een zodanige manier gebruikt, dat er voor het OM voldoende redenen zijn voor een onderzoek naar een poging tot doodslag”. Als het onderzoek is afgerond, beslist het OM of het daadwerkelijk overgaat tot vervolging en zo ja of er een rechtszaak komt.

De naam en leeftijd van de agent zijn uit veiligheidsoogpunt door het OM niet bekendgemaakt. Op sociale media gaan beelden rond waarin ten onrechte wordt gemeld dat het om de agent gaat die heeft geschoten. De echte persoon in kwestie zit sinds de schietpartij op Jouke thuis.

Ook twee andere agenten onderzocht

De Rijksrecherche heeft ook nog het handelen van twee andere agenten die bewuste dag onderzocht. Het gaat om één agent die een waarschuwingsschot heeft afgevuurd. De ander heeft een schietwapen getrokken en op een persoon gericht. Ook deze twee agenten hebben niet „conform de ambtsinstructie” gehandeld. „Toch ziet de officier geen reden om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek, omdat zij niet gericht hebben geschoten. De politie zal dit intern afhandelen”, aldus het OM.

Veel reacties op verdrinkingsdrama gezin op Veluwemeer: ‘Heb hier zo’n buikpijn van’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Strafrechtelijk onderzoek agent die op boer Jouke schoot: poging doodslag
Sluiten