Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel reacties op verdrinkingsdrama gezin op Veluwemeer: ‘Heb hier zo’n buikpijn van’

Een enorm gezinsdrama op het Veluwemeer hakt er bij veel mensen flink in. Een Duits gezin van een vader, moeder en twee dochters van 7 en 5 jaar kwamen bij het kanoën gistermiddag in grote problemen. De ouders zijn inmiddels levenloos aangetroffen, naar het jongste kind wordt nog gezocht. En dan te bedenken dat het oudste meisje, levend gevonden, erbij was toen haar papa, mama en kleine zusje in het Veluwemeer verdwenen.

Na het kano-ongeluk op het Veluwemeer werd ‘s avonds laat het tweede omgekomen slachtoffer gevonden. Het ging om de man die nog vermist was, de vader van het gezin dat bij het ongeval in de problemen raakte. Hij werd rond 22.00 uur dood aangetroffen, meldt politie Flevoland.

Nog zoektocht op Veluwemeer naar meisje

Het lichaam van de moeder werd gisteren als eerste levenloos aangetroffen. Haar 7-jarige dochter was levend gevonden op een boei en naar een ziekenhuis gebracht. Naar het vierde gezinslid, volgens Kustwacht Nederland een 5-jarig meisje, wordt nog gezocht. De zoektocht is volgens de politie nu gericht op het bergen van het slachtoffer.

De hulpdiensten werden gistermiddag rond 15.00 uur gewaarschuwd dat een kind te water was geraakt. Vervolgens werd het 7-jarige meisje uit het gezin gevonden op de boei. Zij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Rond 15.40 uur werd het lichaam van de moeder gevonden en uit het water gehaald bij het eiland De Ral. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De kano is gevonden nabij het eiland De Snip. Beide eilanden liggen midden in het meer.

Toedracht kano-ongeval nog onduidelijk

Volgens de politie werd snel duidelijk dat nog meer mensen in het water lagen. Daarop is met onder meer helikopters en reddingsboten gezocht naar de vader en het andere kind. Ook werd gebruikgemaakt van een sonar, waarmee kan worden gekeken of een lichaam onder water ligt.

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. Onduidelijk is nog waardoor het gezin in moeilijkheden kwam. Aangenomen wordt dat ze één kano hebben gehuurd en die door onbekende reden water heeft gemaakt. „Bijvoorbeeld door een snellere boot die langs kwam varen”, of dat de kano is omgeslagen, zei een woordvoerder van de kustwacht. De gezinsleden droegen geen reddingsvesten.

Veel verdrietige reacties op Veluwemeer-drama

De burgemeester van Dronten heeft over het gezinsdrama een reactie gegeven. Jean Paul Gebben: „Ik ben enorm getroffen door het bericht van de tragedie die zich heeft afgespeeld in Biddinghuizen bij het ongeluk op het Veluwemeer. Wat een mooie vakantiedag voor een Duits gezin op het water moest worden, is geëindigd in een enorm verdriet. Mijn gedachten zijn bij hun familieleden en dierbaren.”

Op sociale media regent het ook reacties op het familiedrama. Op Twitter schrijven veel mensen de schok van zich af. Bij sommige mensen roept het ongeluk ook vragen op. Een kort overzicht:

 

https://twitter.com/atn8/status/1550393306529636353

Dani, die vrouw op dolfijn filmde, bij Renze: ‘Ze zei dat ik niet bijdehand moest doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.