Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Verdachte in zaak Gino geen onbekende: veroordeeld voor kindermisbruik

De verdachte van betrokkenheid bij de dood van het 9-jarige jongetje Gino van der Straeten is eerder veroordeeld voor kindermisbruik. In 2017 veroordeelde de rechtbank in Maastricht de toen 17-jarige Donny M. voor het bedreigen en mishandelen van twee jongens en het misbruik van zeker één van hen.

Dat zou zijn gebeurd op 28 juni 2017. Advocaat van één van de slachtoffers Phil Boonen bevestigde berichtgeving zondag hierover van nieuwssite 1Limburg.

Verdachte in zaak Gino kreeg eerder jeugddetentie

In december 2017 veroordeelde de rechtbank in Maastricht Donny M. tot drie jaar voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting. Daarnaast kreeg hij bijna vijf maanden jeugddetentie en een klinische behandeling bij een instelling in Eindhoven voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren tot 23 jaar.

Tijdens de persconferentie zaterdag over de aanhouding van de verdachte in de zaak van het 9-jarige jongetje werd al duidelijk dat Donny M. een bekende van justitie en politie is. De politie zegt echter niet voor welke zaken hij eerder werd opgepakt of veroordeeld.

Politie doorzoekt woning verdachte in zaak Gino

Ook zondag wilden woordvoersters van justitie en politie niet reageren omdat de zaak onder beperkingen zit. Alle betrokken partijen (politie, justitie en advocaat) moeten zich daaraan houden en doen geen mededingen. De verdachte mag ook met niemand praten behalve met zijn advocaat. Raadsvrouwe Sjanneke de Crom liet eerder zondag weten de komende drie weken niet te zullen reageren op vragen over haar cliënt Donny M. en de zaak Gino.

Dinsdag of woensdag voorgeleid

De inmiddels 22-jarige man uit Geleen wordt dinsdag of woensdag voorgeleid voor de rechter commissaris in Maastricht. Justitie verdenkt hem van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van Gino.

De verdachte woont vlakbij de leegstaande uitgebrande woning in Geleen waar de politie zaterdagochtend vroeg het lichaam van het jongetje vond. De vindplek was aangewezen door de verdachte, die vlak daarvoor was gearresteerd. Gino verdween woensdagavond van een speeltuintje in Kerkrade, waar hij bij een zus logeerde. Honderden vrijwilligers, agenten, brandweerlieden en veteranen hielden de daaropvolgende dagen zoekacties in Kerkrade. Alle hoop bleek vergeefs toen Gino dood werd gevonden in Geleen.

Vliegtuigcrash bij Rotterdam, personen en wrakstukken in water

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verdachte in zaak Gino geen onbekende: veroordeeld voor kindermisbruik
Sluiten