Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Gecrasht vliegtuig bij Rotterdam wordt nog gezocht, inzittenden overleden

In het Calandkanaal in het Rotterdamse havengebied is zondag een vliegtuigje neergestort, meldt de Veiligheidsregio Rijnmond. Aan boord waren twee personen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldt dat de kans dat de inzittenden nog in leven zijn „eigenlijk nihil is”. Desondanks gaat de zoektocht door.

De veiligheidsregio werd rond 18.50 uur gealarmeerd over de mogelijke crash, maar het is onduidelijk hoeveel tijd er zat tussen de crash en het moment van de melding. Rond 21.00 uur werd volgens de woordvoerder overgegaan tot bergen, omdat „redelijkerwijs te verwachten was” dat de slachtoffers niet meer leven.

Brokstukken, kleding en oliespoor

Ter plekke zijn brokstukken aangetroffen met daarop het registratienummer van een kleiner soort vliegtuig. Van welk type is nog niet bekend. Wel is bekend dat het toestel eerder op de dag was opgestegen uit Oost-Duitsland en onderweg was naar Frankrijk. Er zijn op de plaats van het ongeval kledingstukken gevonden. Ook is er een oliespoor zichtbaar.

Hulpdiensten zoals de kustwacht, de brandweer en de politie zijn met divers materieel in het water op zoek naar het wrak, met name naar de romp van het vliegtuig met daarin de inzittenden. Doordat er veel scheepvaart en stroming in het zoekgebied is, bevinden resten van het wrak zich op meerdere plaatsen, wat de zoektocht bemoeilijkt.

Crash vliegtuigje Rotterdam Calandkanaal vliegtuigcrash
Hulpdiensten zoeken in het Calandkanaal naar de slachtoffers. Foto: ANP/MediaTV

Berging nog niet gestaakt

Volgens de woordvoerder wordt de berging voorlopig nog niet gestaakt. Vermoedelijk wordt ook in de nacht van zondag op maandag doorgezocht. Hierbij wordt onder meer een onderwaterdrone met sonar gebruikt. Ook zijn beroepsduikers ingezet om tot op 24 meter diepte te zoeken. Er is ook een helikopter ingezet.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldde zondagavond naar het Rotterdamse havengebied te gaan voor een verkennend onderzoek naar de situatie. Het werk van deze raad is onderzoek doen naar de achterliggende oorzaak van voorvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gecrasht vliegtuig bij Rotterdam wordt nog gezocht, inzittenden overleden
Sluiten