Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 12 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Minister Van der Wal zet door met plan over stikstof, na afwijzing leden VVD

VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gaat haar stikstofplan niet aanpassen. Ook niet nu een nipte meerderheid van de VVD-leden het plan te ver vindt gaan. Het is straks aan de Tweede Kamer om via het debat over het kabinetsplan eventuele aanpassingen af te dwingen, vindt de minister die vrijdagavond door boze boeren thuis werd opgezocht.

Dat zei de minister na afloop van de stemming over de motie op het VVD-congres. Bij de stemming werd gesteld dat het kabinet de boeren opoffert en achterhaalde meetmethodes worden gebruikt. Het is aan de Tweede Kamer – „mijn opdrachtgever” – om te bepalen of het plan moet worden aangepast, zei Van der Wal.

‘Geen publieksprijs om plan stikstof’

Ondanks dat een meerderheid van de VVD haar stikstofplannen niet steunt, heeft Van der Wal niet het gevoel dat haar partij niet achter haar staat. „Ik snap de zorgen. Dat meen ik echt. Toen ik aan deze klus begon, had ik nooit verwacht dat ik hiermee de publieksprijs zou winnen. Niet in Nederland en niet in mijn eigen partij.”

Op Twitter krijgt Van der Wal die publieksprijs inderdaad niet. Drie voorbeelden:

De verhitte discussie die tijdens het congres over het plan werd gevoerd, laat de balans tussen economie en natuur zien waar het om draait, vindt de minister. Aan de ene kant zijn er de VVD’ers die economische ontwikkeling willen, huizen willen bouwen en wegen willen aanleggen. „Dat kan nu niet omdat er geen stikstofruimte is.” Andere VVD’ers koesteren de natuur en willen die doorgeven aan volgende generaties.

„Ik heb heel veel zorgen gehoord over de aanpak en de impact voor de boeren. We zoeken de balans tussen economie en natuur. Dat is in de discussie teruggekomen.” Ze snapt heel goed dat er onbegrip is voor het plan. „Het is een hele ingewikkelde opgave. Het is bijna niet aan mensen uit te leggen wat het probleem is, waarom we dit moeten oplossen en waarom het alleen maar op deze manier kan.”

Geen begrip voor actie boeren bij Van der Wal

Premier Mark Rutte vindt het terecht dat de motie werd ontraden door VVD-Kamerlid Thom van Campen. De passage in de motie dat het kabinet met zijn plannen de boeren opoffert, is niet waar, zei Van Campen voor de stemming. Mede daarom ontraadde het Kamerlid namens de fractie de motie. „Ik steun dat”, zei Rutte na afloop van het congres.

Hij heeft geen begrip voor de boeren die vrijdagavond minister Van der Wal thuis opzochten en hun ongenoegen uitten over haar stikstofplan. „Demonstreren mag, maar je moet niet mensen thuis gaan opzoeken”, stelt Rutte.

De premier vreest geen leegloop van de VVD, nu de meningen zo verdeeld liggen. Het opzeggen van het lidmaatschap „is een keuze die iedereen kan maken, maar we hebben een stevig en goed debat gevoerd. Dat hoort ook bij een grote volkspartij.”

PvdA en GroenLinks stemmen voor fractiefusie in de Eerste Kamer: ‘Historisch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Minister Van der Wal zet door met plan over stikstof, na afwijzing leden VVD
Sluiten