Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Slachtofferhulp roept slachtoffers The Voice op zich te melden

Slachtofferhulp Nederland roept mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel wangedrag bij The Voice of Holland op zich te melden. Slachtoffers kunnen zich sinds vorige week niet meer melden bij advocatenkantoor Van Doorne, dat onderzoek doet naar het grensoverschrijdende gedrag bij het programma. Vandaar dat Slachtofferhulp Nederland inspringt.

De organisatie wil voorkomen dat slachtoffers van het The Voice-schandaal „nergens meer terecht (denken) te kunnen”. Volgens betrokkenen hebben meerdere slachtoffers zich nog altijd niet gemeld bij het onderzoekende advocatenkantoor, een slachtofferadvocaat of elders.

The Voice of Holland

The Voice-producent ITV liet eerder al weten dat het meldpunt bij het advocatenkantoor voor slachtoffers 15 juni gesloten zou worden, omdat het onderzoek een „nieuwe fase” ingaat. Alleen mensen die zich voor die datum hebben gemeld, kunnen nog tot 29 juni gebruikmaken van het platform. Wel kunnen mensen nog steeds contact opnemen met het onderzoeksteam, aldus ITV.

Slachtofferhulp Nederland laat weten dat het slachtoffers op meerdere vlakken kan ondersteunen. „Er mag geen slachtoffer in de kou blijven staan. Eenieder moet daarbij eigen keuzes maken”, zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen. De organisatie houdt nauw contact met Sébas Diekstra en andere advocaten. Diekstra staat een aantal slachtoffers van The Voice of Holland bij.

Seksueel overschrijdend gedrag

Eind april werd bekend dat het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek instelt naar aanleiding van aangiften die zijn gedaan wegens wangedrag bij The Voice of Holland. Er liggen aangiften tegen Ali B, een regisseur en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen.

Toen het verhaal over The Voice naar buiten kwam, legde Rietbergen zijn werk als bandleider neer. De inmiddels ex-partner van Linda de Mol erkende dat hij relaties van „seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. Ali B. ontkent de aantijgingen, maar ook hij heeft inmiddels zijn werkzaamheden neergelegd. RTL 4 besloot het programma per direct van tv te halen en kondigde met de producent een onafhankelijk onderzoek aan. Daarna volgde een vernietigende documentaire van BOOS, die de slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag liet zien.

Grensoverschrijdend gedrag oud-PvdA-Kamerlid Van Dijk bevestigd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slachtofferhulp roept slachtoffers The Voice op zich te melden
Sluiten