Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Kabinet komt met crisisaanpak voor asielopvang: ‘Een doorbraak’

Er komt een crisisaanpak voor de vastgelopen asielopvang. Dat melden bewindslieden Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), Eric van der Burg (Asiel), Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Volgens het kabinet is de „gehele migratieketen” verder onder druk komen te staan.

Vanwege die situatie is het nodig dat op „hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau” coördinatie en besluitvorming is, vindt het kabinet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat de organisatie leiden. Later vandaag komen de bewindslieden en andere betrokken partijen voor het eerst bij elkaar. Yeşilgöz zegt dat dan de doelen van de structuur worden besproken en hoe lang deze aanpak nodig zal zijn. Of het kabinet nu meer druk gaat zetten op gemeenten, laten Yeşilgöz en Bruins Slot in het midden.

Crisisaanpak asielopvang

De afgelopen weken moesten asielzoekers regelmatig op stoelen slapen in het aanmeldcentrum bij Ter Apel, omdat er te weinig bedden beschikbaar waren. Ondanks dat het Rode Kruis deze week tenten bij het aanmeldcentrum plaatste (maar later wegens dramatische omstandigheden weer verwijderde), zijn er nog steeds niet altijd genoeg slaapplekken. Ook afgelopen nacht moesten asielzoekers op stoelen overnachten.

Volgens Yeşilgöz moet er „een doorbraak” komen in het oplossen van de asielproblemen. Daarvoor is volgens haar de crisisaanpak nodig. „Als er iets extra’s nodig is, dan doe je dat.” De minister verwacht de komende dagen ook veel contact tussen het kabinet en de betrokken overheden en organisaties.

Ter Apel ontlasten

Het kabinet kwam eerder al met plannen om de druk op de asielketen te verlichten. Zo moet er een tweede aanmeldcentrum komen om Ter Apel te ontlasten. Ook werkt het kabinet aan een wet om gemeenten te verplichten asielzoekers op te vangen. Verder komen er meer opvangplekken beschikbaar, onder meer op schepen.

Van der Burg zei eind mei nog dat de crisisopvang voor de komende maanden op orde zou zijn. Door veiligheidsregio’s bij toerbeurt zeshonderd asielzoekers op te laten vangen, zou het niet meer nodig zijn dat in Ter Apel vluchtelingen op stoelen moeten overnachten.

Oekraïense vluchtelingen

Specifiek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen kwam er eerder dit jaar ook al een crisisaanpak. Ook voor corona werd eerder een crisisstructuur opgetuigd, waarbij er onder meer vaker overleg plaatsvond tussen verschillende departementen.

Özcan Akyol ontvangt nu vluchtelingen in zijn kappersstoel: ‘Kun je ook wappies doen, Eus?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet komt met crisisaanpak voor asielopvang: ‘Een doorbraak’
Sluiten