Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Babyboom voorlopig voorbij? Minder ‘gelukskinderen’ in krappe woningmarkt

De geboortegolf die vermoedelijk is veroorzaakt door de coronacrisis lijkt in de eerste maanden van dit jaar ten einde te zijn gekomen. In januari, februari en maart kwamen ongeveer evenveel kinderen ter wereld als in de jaren voor de pandemie. In april lag dit aantal zelfs opvallend laag. Dat bevestigt het statistiekbureau CBS na een artikel uit de Gelderlander.

In de eerste vier maanden van dit jaar werden ruim 53.000 kinderen geboren. Vorig jaar kwamen in die periode nog bijna 57.000 kinderen ter wereld. Vergeleken met de jaren daarvoor is dat een opvallend hoog aantal.

Babyboom en geluksgeboortes

Socioloog Tanja Traag van het CBS vermoedt dat het geboortecijfer in 2021 zo hoog lag vanwege de lockdowns. Stellen die aan de vooravond stonden van een gezin, maar dat nog even uitstelden, vonden het naar verwachting een goed moment om aan kinderen te beginnen. Traag spreekt van „geluksgeboortes” omdat stellen door het vele thuiswerken meer tijd samen doorbrachten en werk beter konden combineren met privé.

Die trend lijkt nu gekeerd. In januari, februari en maart werden ongeveer evenveel kinderen geboren als gemiddeld in de jaren 2015 tot en met 2020. In april werden ongeveer 12.800 kinderen geboren, tegen een gemiddelde van ongeveer 13.500 in de eerdergenoemde jaren. Het moet volgens Traag nog blijken of dit een trend is die langer doorzet.

Economische onzekerheid en krappe woningmarkt

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen waardoor het aantal geboortes dit jaar weer is teruggekeerd naar een normaal niveau en in april zelfs lager ligt, aldus de socioloog. Mensen zijn ten eerste weer minder thuis gaan werken nu de contactbeperkende maatregelen zijn opgeheven. Maar ook de nu heersende economische onzekerheid en krapte in de woningmarkt kunnen ervoor zorgen dat stellen nog niet aan kinderen willen beginnen.

Benieuwd naar de populairste babynamen van dit jaar? Ook in 2022 zijn er weer wat trends onder ouders. Zo zijn Sem, Noah en Finn veelvoorkomende namen voor jongetjes. Bij het meisjeskamp domineren namen als Mila, Tess en Liv. Lees hier welke namen er nog meer populair zijn dit jaar.

Erica en Maxime reageren op commotie rond Chateau Bijstand en ‘achterlaten’ baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babyboom voorlopig voorbij? Minder ‘gelukskinderen’ in krappe woningmarkt
Sluiten