Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Moslims hekelen woord ‘Suikerfeest’: ‘Pasen heet toch ook niet ‘eierfeest’?’

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een samenwerkingsverband van ruim 380 moskeeën en tien moskeekoepels, wil een einde aan de term ‘Suikerfeest’. Daarmee wordt het feest aan het eind van de Ramadan aangeduid. Maar de naam dekt de lading niet. Dat zegt CMO-voorzitter Muhsin Kökta, nadat eerder NU.nl hierover berichtte.

Het CMO gaat het ministerie van Justitie en Veiligheid vragen om te stoppen met het gebruik van de term ‘Suikerfeest’. Deze naam, die in Nederland gangbaar is voor het feest aan het eind van de Ramadan, heeft eigenlijk niet zoveel met de Ramadan te maken, vinden veel moslims.

‘Naam Suikerfeest slaat nergens op’

Logischer is de term Eid al-Fitr. Dat woord wordt wereldwijd gebruikt en is de officiële benaming voor het feest. Het betekent letterlijk het feest van het verbreken van het vasten.

„De naam Suikerfeest slaat eigenlijk nergens op. De term wordt niet gebruikt in de islamitische wereld en voor veel moslims betekent het niks”, zegt Köktas. „Waarom zouden de ministeries dan niet de juiste, formele naam gebruiken?”, vraagt hij zich af.

Overheid zou ‘Suikerfeest’ niet meer moeten gebruiken

De organisatie behartigt de belangen van moslims bij de Nederlandse overheid. Tijdens het eerstvolgende overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid op 15 juni wil de voorzitter het onderwerp aansnijden. De overheid kan wat hem betreft het voortouw nemen.

„Er is geen nieuwe wet of regel voor nodig. We willen gewoon vragen of het ministerie op formele kanalen niet meer het woord Suikerfeest wil gebruiken, maar Eid al-Fitr. Ook bij andere ministeries wil ik vragen of er iets aan gedaan kan worden.”

Moslims: ‘Pasen heet toch ook niet ‘eierfeest’?’

De voorzitter benadrukt dat het gebruik van het woord Suikerfeest niet zozeer als belediging wordt ervaren, maar dat het woord simpelweg de lading niet dekt. „De enige connectie met suiker is dat we onze gasten zoetigheden aanbieden. Maar Pasen wordt toch ook geen ‘eierfeest’ genoemd?”

Köktas denkt dat het nog wel even duurt voordat de term Suikerfeest in de rest van Nederland niet meer gebruikt zal worden. „Het is een proces, maar in de loop van de tijd zal het veranderen. Kijk maar naar de eerste generaties moslims in Nederland: die vonden het woord prima. Maar nu denken we: wat is Suikerfeest eigenlijk?”

Eerste Ramadan na coronacrisis

Zondag was de laatste dag van de Ramadan in Nederland. Na de laatste iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt doorbroken, vieren moslims met Eid al-Fitr het eind van de vastenmaand.

Het grote feest vol lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden kon dit jaar voor het eerst weer gevierd worden zoals gebruikelijk was voor de uitbraak van het coronavirus. In de coronacrisis moesten moslims vanwege de coronamaatregelen hun vastenmaand vooral thuis vieren.

Wanneer en hoe vier je ‘Suikerfeest’?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moslims hekelen woord ‘Suikerfeest’: ‘Pasen heet toch ook niet ‘eierfeest’?’
Sluiten