Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 25 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Wanneer en hoe vier je ‘Suikerfeest’?

Na een maand lang vasten is het voor moslims van zondagavond 25 juni tot woensdag 28 juni tijd voor feest. Het einde van de ramadan wordt feestelijk gevierd met de ‘Eid al-Fitr’, maar in Nederland wordt deze feestdag altijd ‘suikerfeest’ genoemd. Hoe wordt Suikerfeest gevierd en waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt door de Koran voorgeschreven, tijdens de vastenmaand wordt zelfdiscipline geleerd. Het vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen in de vastentijd verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Van 27 mei tot zondag mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen.

Moslims komen samen voor het ochtendgebed. Foto: ANP

Wanneer gevierd?

Het einde van de ramadan is meestal na 29 of 30 dagen, dit is afhankelijk van de zichtbaarheid van de sikkel van de nieuwe maan. Per land kan het verschillen wanneer het feest begint, dit heeft te maken met het verschil in tijdzone en astronomische berekeningen. In sommige landen moet de maan met het blote oog zichtbaar zijn, in andere landen is het ook al voldoende als de maan met een telescoop zichtbaar is.

Waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De Arabische benaming voor het verbreken van het vasten is Eid al-Fitr, maar in Nederland wordt deze dag het Suikerfeest genoemd. Bij een feestdag horen zoetigheden, maar de dag staat zeker niet alleen in het teken van het eten van suiker. Het zou kunnen dat de term ‘suikerfeest’ uit het Turks komt. Daar gebruikt men ‘Şeker Bayrami’, ‘seker’ betekent suiker en ‘bayrami’ betekent feest. Taalkundige Thomas Milo heeft ‘Şeker Bayrami’ terug gevonden in een Turks-Engels woordenboek uit 1890 en denkt dat het misschien een verwijzing is naar de zoetigheid die men nuttigt, maar een andere mogelijke theorie is dat het om een geval van spraakverwarring gaat, dit meldt Trouw.

Foto: ANP

Hoe wordt het suikerfeest gevierd?

Het feest duurt drie dagen en wordt in veel landen verschillend gevierd. Eid al-Fitr draait om verbinding en het samenzijn met vrienden en familie. Op de ochtend van de eerste dag bezoeken mannen en vrouwen de moskee om een gezamenlijk gebed te doen. De meeste moslims trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra netjes gemaakt. De rest van de dag gaan mensen bij familie op bezoek en worden cadeautjes uitgewisseld. Het vasten wordt verbroken en er mag weer gegeten worden. In veel landen begint het Suikerfeest met het eten van iets zoets, maar daarna staan er ook net zoveel hartige gerechten op het menu. In Egypte begint het feest met het eten van een dadel en het drinken van een glas melk, in India eten ze een dessert gemaakt van vermicelli en gesneden amandelen en in Syrië eten ze traditiegetrouw vaak een pudding gemaakt van kaneel en gesneden amandelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.