Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 23 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Sedar Soares (13) werd vermoord en roept door nieuwe techniek op zijn coldcase op te lossen

Het is het horrorscenario voor iedere familie. Een jonge zoon die onschuldig op straat wordt neergeschoten, de dader blijft altijd onbekend. Politie en justitie haalt de coldcase van de 13-jarige Sedar Soares opnieuw naar boven en gebruikt dit keer en unieke aanpak, een heus media-offensief. Een documentaire, een liedje van zanger Waylon en een oproep waarin de overleden Sedar zelf verschijnt. Om zo deze zaak alsnog op te lossen.

Politie en justitie komen er niet uit. In 2003 wordt de 13-jarige Sedar Soares op straat in Rotterdam plots doodgeschoten. De kindermoord wordt nooit opgelost, maar nu, na al die jaren, gooit de politie het over een andere boeg. Want als het via de reguliere recherche-weg niet lukt, kunnen nieuwe technieken en een andere aanpak wellicht helpen. Vorig jaar bezocht Art Rooijakkers ook de familie van Sedar voor Iedereen had het erover. Die uitzending maakte destijds al diepe indruk op kijkers.

Media-offensief voor coldcase Sedar Soares

Gisteravond verscheen de WNL-documentaire Spreek! Nu!, een oproep voor de zaak rondom Sedar. Familie en vrienden vertellen over het drama dat zich voordeed en wat voor impact dit had op de nabestaanden. „Ik laat hem niet in de steek”, vertelt zijn zus aan het begin van de documentaire. De oproep is duidelijk: „Spreek nu”, als je meer weet.

Het verhaal is verdrietig. Zo vertelt een jeugdvriend over de brute moord op Sedar. Hij en zijn vrienden waren sneeuwballen aan het gooien, maar vanuit het niets werd de 13-jarige jongen doodgeschoten. Later blijkt dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plek stond en onderwereldgeweld hem trof.  Zijn nabestaanden vertellen over het leed dat hen werd aangedaan en zanger Waylon schreef er het liedje City of Silence over.

Ontroerende oproep om moord op Sedar op te lossen

Maar vooral de oproep aan het eind van de documentaire maakt heel veel indruk. Want de makers en de politie gebruikten een nieuwe en bijzondere techniek om Sedar zelf in beeld te brengen voor de oproep van zijn coldcase. „Je brengt een vermoord jongetje weer tot leven”, spreekt de filmmaker. Via zogenoemde deepfake-techniek ontwikkelden zij een hologram van Sedar, waardoor de vermoorde jongen zelf in zijn oproep verschijnt. Zus Janet vertelt zijn verhaal in de video, Sedar loopt over het voetbalveld door een erehaag familie en vrienden.

En de ontroerende boodschap komt binnen bij kijkers. „Iemand moet toch weten wie mijn lieve broertje heeft vermoord? Daarom is hij speciaal voor deze film tot leven gebracht. We krijgen Sedar er niet meer mee terug, maar hopelijk zorgt het wel voor antwoorden. Spreek, ik smeek het je, wij smeken het je. Geef onze familie en vrienden de antwoorden waar we zo naar verlangen. Weet jij meer? Spreek dan nu. De bal ligt nu bij jou.”

Wil je Spreek! Nu! terugkijken? Je vindt de documentaire hier.

Lof voor uitzending Even tot hier: ‘Weer de spijker op z’n kop!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sedar Soares (13) werd vermoord en roept door nieuwe techniek op zijn coldcase op te lossen
Sluiten