Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Personeelstekort? Oud-ministers komen niet aan de bak: ‘Vicieuze cirkel’

Lassers, schilders, obers, bouwvakkers, verplegers, leraren: er is een groot tekort aan. Toch komt driekwart van de oud-ministers tegenwoordig maar moeilijk aan een nieuwe baan, zo laat RTL Nieuws weten. Dat valt volgens Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) niet met elkaar te rijmen.

Kees Verhoeven (D66) daarentegen gunt bewindsleden „een periode van bijkomen en bezinning” na een „loodzwaar ministerschap”. Ook columnist Sander Schimmelpenninck vindt de tweet van het BoerBurgerBeweging-kamerlid maar kort door de bocht. „Perfect voorbeeld van een vicieuze cirkel: Nederlandse politici zijn zo onderbetaald en ondergewaardeerd, dat er alleen nog maar clowns de politiek in willen, die vervolgens het aanzien nog verder uithollen”, laat hij weten op Twitter.

Oud-ministers

Dat het voor oud-ministers moeilijk is om aan een baan te komen, blijkt wel uit het nieuwe beroep van voormalig CDA’er Rendert Algra. Als oud-Kamerlid helpt hij voormalig politici om weer aan een baan te komen. „Een heleboel mensen, ook werkgevers en opdrachtgevers, weten niet wat een minister nou eigenlijk doet en wat-ie kan”, laat Algra weten aan RTL Nieuws. „Onbekend maakt onbemind. Dus nemen ze niet het risico om een minister in dienst te nemen.”

Eén ding is zeker: de discussie houdt de gemoederen bezig op Twitter. Zo vindt de een dat ministers inderdaad ondergewaardeerd worden en zegt de ander dat ze niet zo moeten zeuren en gewoon aan de bak moeten. Als voorbeeld kijken velen naar Fred Teeven, die na zijn politieke carrière aan de slag ging als buschauffeur. „Ik denk dat ze allemaal wel aan de lobby-bak komen uiteindelijk”, klinkt het op Twitter. „En zo niet dan hebben ze vast wel meer gespaard in die korte tijd dan wij in ons hele leven. Hoeven we geen medelijden mee te hebben.”

‘Nederlandse politici onderbetaald’

Daar is een ander het niet mee eens. „Nederlandse politici zijn zeker onderbetaald. We hebben het veel te weinig over geld in de Nederlandse maatschappelijke discussie, maar dat maakt het probleem alleen maar groter.”

Hilariteit op Twitter vanwege foto’s van politici toen ze ‘jong’ waren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.