Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Tussenstand apenpokken: inmiddels 26 mensen besmet, meldt RIVM

Het apenpokkenvirus is inmiddels bij 26 mensen in Nederland vastgesteld. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorige week woensdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet weten dat het virus bij twaalf mensen was ontdekt. Het instituut maakte vandaag het meest recente aantal bekend.

Het virus komt van oorsprong voor in Afrika. De afgelopen weken gaat het rond in Europese landen. Het aantal besmettingen blijft tot nog toe wel vrij beperkt. Op vrijdag 20 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland de ziekte had opgelopen. Ook in onze buurlanden België en Duitsland is het virus ontdekt. In dit artikel beantwoorden we zeven vragen over apenpokken, bijvoorbeeld over symptomen, behandeling en besmetting.

„Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link met de gebieden in Afrika gevonden kon worden. Dit betekent dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden”, aldus het RIVM. Een deel van de Nederlandse besmettingen valt te herleiden naar een uitbraak op het Belgische festival Darklands, een fetisjevenement. Onder de mensen die het virus opliepen zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen, maar gezondheidsdiensten waarschuwen voor een verkeerd beeld. Iedereen kan apenpokken krijgen.

Mensen die voor 1974 zijn geboren, zijn nog gevaccineerd tegen de ‘gewone’ pokken, die toen nog rondgingen op de wereld. Dat vaccin werkt ook tegen apenpokken.

Inmiddels 26 mensen besmet met apenpokken

Mensen kunnen het virus oplopen door nauw (huid)contact met iemand die het bij zich draagt. Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild, maar bij complicaties kan de ziekte dodelijk zijn.

Onlangs bleek nog dat de Europese Unie heeft besloten een gezamenlijke aankoop te doen van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken. Nederland heeft echter nog voldoende doses Imvanex (vaccin tegen onder meer apenpokken) op voorraad en doet niet mee aan de groepsaankoop. De vaccins zijn vooral bedoeld voor bijvoorbeeld hulpverleners die met patiënten in aanraking komen.

De gezamenlijke inkoop is ingegeven door de Europese aanschaf van coronavaccins, waarop veel lidstaten met tevredenheid terugkijken. België heeft al wel ingetekend. Het land maakt aanspraak op 1250 van de 50.000 doses die de EU wil aanschaffen.

7 belangrijke vragen (en antwoorden) over het apenpokkenvirus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.