Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoogleraar: ‘Te weinig ic-bedden komt door bureaucratie’

Dat het ministerie van Volksgezondheid (VWS) ervoor heeft gezorgd dat er geen extra ic-bedden tijdens de coronapandemie kwamen, komt door de bureaucratie. Dat zegt Armand Girbes, hoogleraar intensivecaregeneeskunde, over het beddenconflict. De problemen met de ic-capaciteit zijn volgens hem ook nog steeds niet opgelost.

VWS had subsidie gereserveerd voor de opschaling van ic-bedden, maar het was volgens een woordvoerder van het ministerie niet duidelijk hoeveel ic-bedden een ziekenhuis precies had voor de pandemie. Dat bracht het NRC gisteren naar buiten.

Bureaucratisch probleem

Volgens Girbes ligt de oorzaak van de problemen bij „de bureaucratische attitude” van VWS. „Zorgverzekeraars doen niets en wijzen naar VWS. VWS wijst naar de zorgverzekeraars. De ziekenhuisdirecteuren zijn van goede wil maar zijn zich bewust van hun geringe financiële reserves. De ambtenaren die er over gaan hebben geen achtergrondkennis en kijken puur bureaucratisch naar de zaken”, vat de hoogleraar het probleem samen.

Girbes stelt ook dat er in het grote plan om de beddencapaciteit in ziekenhuizen op te schalen, niet gekeken wordt naar bij welk ziekenhuis dit het beste kan gebeuren. „Je kan wel snel extra ic-bedden neerzetten, maar dan moet je ook voldoende ic-personeel hebben. Het heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin om in een ziekenhuis waar vier bedden staan, daar zes of zeven bedden van te maken. Maar een ziekenhuis waar ze twintig bedden hebben en je maakt daar dertig van, daar heb je natuurlijk veel meer aan. Maar hier wordt in de plannen niet naar gekeken”, aldus Girbes, die ook klinisch farmacoloog en hoofd van de ic bij het VUmc is.

Beddenconflict

Op Twitter hadden mensen er geen goed woord voor over. Dat het VWS dwars zat in de pandemie, vinden critici ‘crimineel’ en ‘onmenselijk’. Ook vandaag wordt er veel over gesproken op social media. „De schoften hadden liever een lockdown, liever afschaling reguliere ziekenhuiszorg, liever 95 miljard op de staatsschuld, liever 22 procent van de jongeren die zelfmoord overwogen, dan te investeren in ziekenhuiscapaciteit. Zo slecht”, reageert iemand.

Ic-arts bij Op1 kritisch over harde lockdown: ‘Er komen niet duizenden op ic’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoogleraar: ‘Te weinig ic-bedden komt door bureaucratie’
Sluiten