Nina den Bouw
Nina den Bouw Entertainment 12 mei 2022
Leestijd: 8 minuten

Dit kan je verwachten tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival

We hebben inmiddels de eerste zeventien Eurovisie Songfestival acts in de eerste halve finale gezien. Onze eigen S10 heeft tijdens de eerste halve finale een plekje in de finale van zaterdag veroverd. Vanavond is het tijd voor de volgende achttien Eurovisie acts. De nodige ‘Eurovisie-essentie’ is dinsdag niet onopgemerkt gebleven. Zo hoorden we een best wel valse uithaal van Albanië, zagen we een emotionele S10 en hoorde we ongezouten meningen van commentator Jan Smit.

Vanavond zullen we onder andere het niet zo zuivere Finland, sprookjesachtig Australië en San Marino met een Damiano van Måneskin look-a-like gaan zien. Uiteraard kunnen we nog veel meer Eurovisie-gekte verwachten, dus Metro heeft alle acts voor je op een rijtje gezet.

S10 kan vanavond even achterover leunen

S10 kan rustig achterover leunen als de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Met een ticket voor de finale op zak staat voor de zangeres een ontspannen avond op het programma.

„Ik ga lekker in het hotel op groot scherm kijken”, zegt S10. Ze zal daarbij ook niet stil blijven. „Ik ken al die liedjes al best wel goed, dus ik ga lekker achterover en meezingen.”

Wat kunnen we verwachten tijdens de tweede halve finale vanavond?

1. Finland

Met The Rasmus brengt Finland bekende gezichten met zich mee. De groep scoorde in 2003 namelijk een wereldwijde hit met In the Shadows. Vandaag de dag zit de groep al dertig jaar in het vak en zijn ze in eigen land nog altijd gigantisch beroemd. Tijdens de repetities waren ze vocaal niet sterk. Hopelijk gaan we daar vanavond verandering in zien. Jezebel is wel zo’n typisch Eurovisie rocknummer dat in je hoofd blijft zitten.

2. Israël

Tijdens zijn deelname aan The X Factor Israel was één van de juryleden niemand minder dan Netta, die de wedstrijd in 2018 won. David pakte de eerste prijs in de talentenjacht met I.M., het nummer waarmee hij Israël dit jaar vertegenwoordigt. Het nummer is een ode aan innerlijke kracht, waarin David de trauma’s rond de acceptatie van zijn homoseksualiteit verwerkt. Dit resulteerde in een lekker elektronisch popnummer.

3. Servië

Wat is het geheim achter het gezonde haar van Meghan Markle? Het is de eerste van best veel vragen die Konstrakta, de artiestennaam van Ana Đurić, tijdens In Corpore Sane (‘een gezond lichaam’) aan de luisteraar stelt. Naast deze bijzondere tekst biedt de track een bijna hypnotiserende beat die langzaam opbouwt naar een geweldige climax.

4. Azerbeidzjan

De inzending van Azerbeidzjan heeft dezelfde titel als een van Metallica’s meest legendarische tracks. Gelukkig ligt het qua sound mijlenver van het werk van de metalgoden vandaan. Geen scheurende gitaren, maar het ingetogen pianospel vormt de basis van het nummer. De ballad blijft wel hangen, vooral omdat je vaak het woord ‘numb’ zal horen, op verschillende toonhoogtes. Daarvan is het misschien nog wel de vraag of hij die hoogtes gaat halen.

5. Georgië

De drie leden van Circus Mircus vonden elkaar in academische mislukkingen. Ze deden een opleiding tot circusartiest, maar waren naar eigen zeggen de slechtste studenten van de groep, waardoor ze bevriend raakten. Lock Me In, de track waarmee ze vanavond op het podium staan, gaat als een ware circusartiest van het ene na het andere idee. Het is ook een stijl die wie niet vaak eerder gezien hebben van Georgië.

Tijd voor een welbekende Eurovisie Songfestival plaspauze!

6. Malta

De zangeres uit Malta werkt in Italië, waar ze hoge ogen gooide tijdens de talentenjacht Amici di Maria De Filippi in 2018. Het was het startschot voor succesvolle jaren, waarin Muscat op een festival het podium deelde met onder anderen Jason Derulo en de Nederlandse dj Martin Garrix. Haar songfestivaltrack I Am What I Am is het zoveelste nummer waarin zelfliefde- en acceptatie centraal staan.

7. San Marino

Met de in Italië geboren Achille Lauro doet San Marino een poging om in de voetsporen te treden van winnaar Måneskin. Ook hier horen we rauwe gitaren, waarover een Damiano look-a-like aan het zingen is. Stripper is grotendeels in het Italiaans gezongen, al zijn er wel een aantal tracks die invloed hebben gehad op het nummer: Thriller, Like a Virgin, London Calling en Personal Jesus.

8. Australië

In de emotionele ballad Not The Same heeft Sheldon Riley niet alleen de kans om in lange uithalen zijn imposante vocale bereik te laten horen, maar ook zingt hij zijn moeilijke jeugd van zich af. Vergelijkbaar met S10 en haar vroegere depressies, die zorgden voor een emotioneel optreden.

9. Cyprus

Cyprus probeert sinds 2019 al van een vervelend ‘Songfestival-record’ af te komen: het land heeft de twijfelachtige eer van de meeste deelnames zonder één overwinning. Volgens de bookmakers gaat Andromache daar ook geen verandering in maken en zal het record verlengd worden met nog een jaar. Het nummer is een frisse mix van Europese geluiden. We horen namelijk een Griekse bouzouki en een traditioneel Albaans blaasinstrument, de fyell brezi. De combinatie, gemixt met muzikale invloeden die gebaseerd is op muziek uit de Balkan, maakt Ela een leuk popliedje.

10. Ierland

Met zeven overwinningen, waaronder maar liefst vier(!) in de jaren negentig, is Ierland nog altijd het meest succesvolle land dat meedoet aan het Eurovisie Songfestival. Toen Ierland in 1996 voor het laatst won, was Brooke nog niet eens geboren, maar de zangeres gelooft dat haar jeugdigheid de sleutel is voor nieuw Ierlands succes. Het zelfgeschreven That’s Rich is een pittig afscheid van een ex, wat zorgt voor een eigentijds, bijna Olivia Rodrigo-achtig nummer.

Ballads in overvloed

11. Noord-Macedonië

De track waarmee Andrea Noord-Macedonië vertegenwoordigt, heet Circles. De ietwat theatrale ballad lijkt alleen niet heel erg in de smaak te vallen bij het kritische Songfestivalpubliek. Op het moment staat het nummer heel sterk onderaan op de lijst bij de bookmakers.

12. Estland

In de jaren 60 en 70 werden de in Italië gefilmde ‘spaghettiwesterns’ wereldwijd populair. Zo’n vijftig jaar later verandert het podium van het Eurovisie Songfestival, wanneer zanger Stefan uit Estland op het podium staat, weer even in een Amerikaans woestijnlandschap. Sluit je ogen tijdens Hope en je ziet Clint Eastwood op een paard voorbijkomen. Maar hou ze zeker niet te lang dicht. Stefan werd namelijk in 2020 door het tijdschrift Kroonika uitgeroepen tot de meest sexy man van Estland.

13. Roemenië

De Roemeen van WRS maakt elektronische pop en verwerkt Spaans in het refrein van zijn track Llámame – wat ‘bel me’ betekent. Een iets te strakke broek kan je misschien afleiden van de act, maar ook de achtergronddansers zullen daar voor zorgen. Het nummer doet vrij weinig, dus een plaspauze zal goed zijn om in te lassen.

14. Polen

Volgens de bookmakers heeft Polen met Ochman een goede kans om ergens in de top tien te eindigen. Tijdens de eerste paar tellen van River zou je kunnen denken dat we te maken hebben met de zoveelste Eurovisie-pianoballad, maar Ochman bewijst het tegendeel. Met bijna Sam Smith-achtige uithalen brengt de Poolse zanger een sfeervolle track, die heen en weer schakelt tussen wat kleine momenten en grootse uitingen.

15. Montenegro

Vladana is in haar thuisland Montenegro niet alleen een van de grootste popartiesten, maar ze is ook nog eens bekend als de persoon achter het populaire online tijdschrift Čiviluk. Dat zal namelijk resulteren in één positieve recensie voor Breathe. Dat is het nummer waarmee ze in Turijn op het podium staat. Met ballad nummer 1.837.274 levert Vladana een nummer dat je langzaam meeneemt naar een emotionele climax.

16. België

Met zijn overwinning in The Voice Belgique bewees Jérémie Makiese dat hij een keeper was. Dat geldt overigens ook letterlijk: want naast zanger is de in Antwerpen geboren Makiese actief als doelman in de beloften van profclub Excelsior Virton. In zijn song Miss You laat de muzikant horen dat hij over een indrukwekkend vocaal bereik beschikt, met een refrein vol stevige Eurovisie-uithalen. Als Makiese die op het podium in Italië net zo zuiver overbrengt als in de studioversie, kan hij nog weleens goed gaan scoren bij het publiek.

17. Zweden

Sinds ABBA Zweden met Waterloo in 1974 naar de overwinning zong tijdens het Eurovisie Songfestival, is het land uitgegroeid tot een van dé songfestivalgiganten. In de afgelopen tien jaar eindigde Zweden maar één keer buiten de top 5, een hele prestatie dus. Ook in Turijn is de verwachting dat inzending Cornelia Jakobs het heel goed gaat doen. Haar nummer Hold Me Closer is een bijna Lana Del Rey-achtige ballad, afwisselend nonchalant en intens gebracht door de zangeres. Met een mooie vierde plek bij de bookmakers lijkt Zweden haar status wederom weer waar te maken.

18. Tsjechië

Een ontmoeting op de universiteit van Leeds leidde tot de oprichting van We Are Domi, de band waarin de Tsjechische zangeres Dominika Hašková samenwerkt met de uit Noorwegen afkomstige gitarist Casper Hatlestad en toetsenist Benjamin Rekstad. Deze internationale samenwerking leidt tot Lights Off. Het dance-nummer heeft een goede beat en het zal voor een fijne afwisseling gaan zorgen tussen alle ballads die we tegen gaan komen.

Een muurschildering tegen kanker en vóór het leven: ‘Eén ding op mijn verlanglijstje: leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit kan je verwachten tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival
Sluiten