Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

BNR: ‘Roddels Yvonne Coldeweijer geen grap, maar serieuze business’

Yvonne Coldeweijer is flink in een nepvideo van BNR getrapt, zo bleek onlangs. Ze plaatste een video van een ‘snuivende’ Talitha Muusse, maar die was in scène gezet. Volgens BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark moeten we een discussie voeren over de werkwijze van juicekanalen. Dit toont volgens haar namelijk aan dat zij geen journalistiek onderzoek uitvoeren en soms zomaar iets plaatsen.

Coldeweijer zelf vindt dat ze wel degelijk onderzoek heeft gedaan naar de video. Daar is Van Ark het niet mee eens. „Zij vindt misschien veel, wij vinden het weinig. Het is denk ik goed om daar een discussie over te voeren.” Het doel van dit experiment is dan ook geweest om „de discussie over het grijze gebied aan te zwengelen”. Dat lijkt te zijn gelukt, stelt de hoofdredacteur. „De discussie wordt volop gevoerd. Dat is goed.”

Coldeweijer deed voor zij de video plaatste navraag bij Muusse, maar deelde de video ondanks de ontkenning van de presentatrice toch met de volgers in haar betaalde Telegramgroep. „Misschien zegt zij, ik heb er werk ingestoken want ik heb het gecheckt. Maar Muusse heeft ontkend.” Daarnaast is de video gestuurd met een nepaccount, zonder volgers. „Dat doet bij de meeste journalisten wel een belletje rinkelen.”

‘Yvonne Coldeweijer kan iemands leven beschadigen’

De vlogger verdient veel geld met het account, stelt Van Ark verder. Coldeweijer heeft zo’n 3000 betalende volgers, die tien euro per maand betalen. „Het is niet een hobby, maar een serieuze industrie. Wanneer het een serieuze industrie is, dan moet je het serieus behandelen en moet je discussies hebben.” Daarbij denkt Van Ark aan vragen als ‘wat is nodig om informatie te publiceren?’ en ‘hoe bescherm je bekende figuren?’. „Stel dat het filmpje waar is. Dan kan het iemands leven en carrière beschadigen. Het is niet een grapje.”

Volgens de vlogger zelf is ze misleid en heeft ze „integer” gehandeld. „Ik hoef niet te bewijzen dat iets 100 procent zeker waar is”, stelt ze. „Ik moet laten zien dat het aannemelijk is. Als jij in een video stiekem bij de wastafel aan een sleutel snuift, acht ik het aannemelijk dat je daar coke gebruikt. Dat is toch logisch?” Verder noemde Coldeweijer het „triest” en „gênant” dat Muusse en BNR op deze manier aandacht vragen. „Ze misleidden me met nepjuice en haalden daar zelfs de landelijke pers mee. Zo zo, dat was alweer even geleden hè meid? Zat je carrière in een dipje?”, richt ze zich tot Muusse.

Nóg een The Passion dit jaar: het verhaal van Hemelvaart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
BNR: ‘Roddels Yvonne Coldeweijer geen grap, maar serieuze business’
Sluiten