Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

VluchtelingenWerk Nederland: ‘We hebben duizenden opvangplekken nodig’

Voor het eerst daalt het aantal opvangplekken voor Oekraïners in Nederland en dat is „een belangrijk signaal”, laat VluchtelingenWerk Nederland weten. „We hebben duizenden plekken nodig. Het is belangrijk dat die klaarstaan. Gemeenten moeten nu niet verslappen”, zegt de organisatie.

Nederland heeft in totaal ruim 41.000 bedden voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar. Dat zijn er ongeveer 500 minder dan afgelopen maandag. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft nog geen verklaring gegeven voor die daling. In diezelfde periode steeg het aantal opgevangen Oekraïense vluchtelingen met ruim duizend tot iets meer dan 29.000. Dat betekent dat er momenteel nog ruim 12.000 bedden over zijn, tegen bijna 14.000 een paar dagen geleden.

Opvangplekken Oekraïense vluchtelingen

VluchtelingenWerk hoopt dat die daling eenmalig is en „dat dit wordt rechtgetrokken, want het tempo mag er niet uitgaan”. Volgens een woordvoerder van de organisatie komen Oekraïners nog niet in die aantallen naar Nederland „waar we in eerste instantie rekening mee hielden, maar er is geen reden om aan te nemen dat het niet kan verdubbelen. We weten niet waar we ons op moeten voorbereiden, daarom is het juist nu alle hens aan dek”.

Aan de gemeenten ligt het niet, benadrukt VluchtelingenWerk. „De bereidheid is groot, iedereen ziet dat het nodig is, gemeenten, regio’s, het Rijk, ondernemers, burgers. Het is enorm knap wat er voor elkaar is gekregen. Maar het is geen sprint, maar een marathon.” Volgens de organisatie zou de daling kunnen komen doordat sommige locaties moesten sluiten, en „de meest voor de hand liggende locaties raken op. Daardoor wordt het steeds lastiger om het tempo van opschaling vol te houden”.

Meer dan 4 miljoen vluchtelingen

Inmiddels telt Oekraïne meer dan 4,2 miljoen vluchtelingen sinds de Russische invasie. Volgens de Verenigde Naties gaat de humanitaire situatie steeds verder achteruit in Oekraïne. Volgens het Russische leger hebben zij inmiddels de haven van Marioepol volledig in handen gekregen. De overgebleven Oekraïense militairen in de stad zouden zijn omsingeld, volgens het Russische ministerie van Defensie. Oekraïne heeft dit niet bevestigd.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Oekraïense vluchtelingen in huis nemen? ‘Er komt veel bij kijken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VluchtelingenWerk Nederland: ‘We hebben duizenden opvangplekken nodig’
Sluiten