Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïense vluchtelingen in huis nemen? ‘Er komt veel bij kijken’

Volgens Takecarebnb, een organisatie die vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlandse gastgezinnen, hebben duizenden Nederlanders zich aangemeld voor het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Wel waarschuwt de organisatie dat „bij het in huis opnemen van vluchtelingen veel komt kijken.”

Daarom heeft Takecarebnb, dat „pleit voor een warm hart en een koel hoofd” tien aandachtspunten opgesomd voor mensen die een gast verwelkomen. Zo adviseert de club om de opvang van vluchtelingen niet alleen te doen. Beter is een kring met vrienden, buren en familie te vormen.

Wees tolerant voor vluchtelingen

„Zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol.” Nog een advies is zaken bespreekbaar te maken. „Hoe minder je inslikt, hoe minder kans er ontstaat op misverstanden of irritatie.” Bied de gast privacy, een ruimte waar hij of zij zich kan terugtrekken. En: „Wees niet verbaasd als de gast veel op zijn of haar telefoon kijkt, want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.”

Gastgezinnen moeten zich verder realiseren dat gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig kunnen zijn, dus: „wees tolerant”. Als er tekenen zijn van overspannenheid kan mogelijk professionele hulp worden ingeschakeld. Over praktische zaken zoals eten, douchen en de sleutel dienen duidelijke afspraken worden gemaakt. Schroom niet om wederdiensten te vragen, zegt Takecarebnb, zoals koken of oppassen. „Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.”

Alternatieve organisaties

Als er logerende kinderen zijn, dan kan een dagprogramma worden georganiseerd met thuisonderwijs, sport en ontspanning. En mocht het allemaal niet goed werken, dan kunnen gastgezinnen zich wenden tot de gemeente. Die „moet altijd een alternatief kunnen bieden.”

In Nederland zijn meerdere organisaties actief op zoek naar onderdak voor gevluchte Oekraïners. Zo meldde burgerinitiatief Onderdak Oekraïne gisteren nog dat duizenden mensen zich daar hadden aangemeld.

Jinek-kijkers verdeeld over Oekraïne-verhaal oud-minister Defensie Voorhoeve: ‘Srebrenica?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oekraïense vluchtelingen in huis nemen? ‘Er komt veel bij kijken’
Sluiten