Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Steeds minder plek voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland

De laatste tijd hebben gemeenten weinig extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen weten te vinden. Er zijn nu 31.860 beschikbare opvangplekken, maar in de afgelopen dagen hebben gemeenten er slechts 42 extra weten te realiseren. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal Oekraïense vluchtelingen dat naar Nederland komt, iets afneemt. Tot nu toe worden er 22.907 Oekraïners opgevangen in beschikbare locaties, die door gemeenten zijn aangesteld.

Bloedbad in Boetsja

De honderden burgerdoden in de Oekraïense plaats Boetsja wisten gisteren de wereld te shockeren. Op de heftige beelden zijn mensen te zien, die doodgeschoten op straat liggen. De regering van Oekraïne noemt het ‘opzettelijke massaslachting’ en eist zo snel mogelijk nieuwe sancties van de G7-landen. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, spreekt van ‘volkerenmoord’.

Door het aanrichten van het bloedbad zou Rusland uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties verwijderd kunnen worden. Om een lidstaat te verwijderen, is een tweederde meerderheid nodig van de 193 lidstaten. De Verenigde Staten heeft laten weten Rusland te willen schorsen.

Rusland ontkent, beeldmateriaal is ‘besteld’ door VS

Volgens Rusland zou het beeldmateriaal echter „besteld” zijn door de Verenigde Staten. Volgens hen maakt het onderdeel uit van een complot, zodat Rusland de schuld krijgt van de burgerdoden. Ook Kiev zou schuldig zijn aan het verspreiden van „opzettelijk valse informatie”.

Inmiddels zijn er meer dan 4,2 miljoen Oekraïeners het land ontvlucht sinds de Russische invasie. Volgens de Verenigde Naties gaat de humanitaire situatie steeds verder achteruit in Oekraïne. „De humanitaire behoeften groeien met de minuut naarmate meer mensen de oorlog ontvluchten”, laat VN-migratieorganisatie IOM weten in een reactie.

Meer dan 4,2 miljoen Oekraïense vluchtelingen

Vandaag stond het aantal Oekraïense vluchtelingen volgens VN-cijfers op 4.215.047, een stijging van 38.646 ten opzichte van een dag eerder. Het grote deel van de vluchtelingen, bijna 2,5 miljoen mensen, steekt de grens over naar buurland Polen. Vanuit daar reizen Oekraïeners door naar andere landen. Volgens de Poolse autoriteiten zijn zo’n 1,5 miljoen Oekraïners in Polen gebleven.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Paus haalt hard uit naar Rusland, maar noemt naam van Poetin niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.