Sien Boonen
Sien Boonen Binnenland 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Chaos verwacht op Schiphol door personeelstekort, dit betekent het voor jou

Deze zomer met het vliegtuig naar de zon? Je vakantie kan wat vertraging oplopen, er wordt namelijk grote drukte op Schiphol verwacht. Deze keer ligt het niet aan een storing, zoals bij de NS, maar aan het persooneelstekort bij de luchtvaartmaatschappij, meldt Vakbond FNV.

De vakbond waarschuwt voor lange wachtrijen en kwijtgeraakte koffers komende zomer.

Personeelstekort luchthaven

De organisatie probeert nieuw personeel te werven, maar dit loopt nog niet bepaald op rolletjes. Als er niet snel verandering in het personeelstekort komt, verwachten medewerkers dezelfde situatie als vorig jaar. En die zag er ongeveer zo uit: piloten die meehelpen met het uitladen van bagage en vliegtuigen die vertrekken zonder koffers. De crisis van het personeelstekort bij Schiphol zorgt voor een onveilige situatie en stress bij medewerkers. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie naar aanleiding van een klacht van FNV komt naar voren dat medewerkers diensten van 12 uur draaien en te weinig rust krijgen na een reeks nachtdiensten.

De reden van het personeelstekort heeft onder andere te maken met de coronacrisis. Vliegtuigen stonden stil en dat betekende voor het personeel ontslag. Twee andere reden voor het tekort zijn de onzekerheid waarin de luchtvaartsector verkeerde (er werd een ‘dipje’ verwacht) en de onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor het personeel.

Kofferchaos

Het personeelstekort zorgt ook voor grote nadelen bij reizigers. Dit betekent het (helaas) voor jou:

  • Lange wachtrijen op Schiphol bij het inchecken. En dan zie jij je vlucht mogelijk zonder jou vertrekken.
  • Het kan zijn dat het vliegtuig vertrekt zonder jouw koffer; er wordt verwacht dat met de huidige situatie bagage achterblijft.
  • Ook kan het gebeuren dat jouw bagage op de verkeerde luchthaven terecht komt.
  • Uren wachten op je koffer behoort ook tot de mogelijkheden, zoals een Transavia-passagier vorig jaar overkwam.

Drukte op Schiphol

„Veilig en gezond je werk kunnen doen”, is namens Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol het uitgangspunt. Als dat niet gewaarborgd kan worden, ‘dan moeten er vluchten geschrapt worden’, zegt Van Doesburg. Het personeel is het in ieder geval spuugzat en voor jou als reiziger is het nog maar afwachten of je vlucht van de zomer vlekkeloos verloopt.

Transavia-passagier wacht door kofferchaos uren op bagage en draait door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.