Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 31 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Zelenski vraagt om steun in toespraak voor Tweede Kamer: ‘Dat weet jij ook, Mark Rutte’

President Volodimir Zelenski van Oekraïne sprak vanmorgen via een rechtstreekse videoverbinding de leden van de Tweede Kamer toe. Dat gebeurt op verzoek van Zelenski zelf, wiens land vorige maand werd aangevallen door Rusland. De Oekraïense president spreekt de Kamer toe met strenge woorden, waarbij hij bijvoorbeeld het bombardement in Rotterdam aanhaalt. Ook richt hij zich tot zijn ‘vriend, Mark Rutte’.

Zelenski herinnerde aan het begin van zijn videospeech tot de leden van de Tweede Kamer aan het bombardement op Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. „De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden”, zei hij. Zelenski wees erop dat veel steden in zijn land worden gebombardeerd door de Russen. Mensen wennen na 36 dagen al aan de oorlog, zei hij.

Toespraak van Zelenski

Ook sprak Zelenski de Tweede Kamer toe over MH17. Het vliegtuig werd in 2014 neergeschoten boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten tegen het leger vochten. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het neerschieten van vlucht MH17 valt niet te vergeven, zei Zelenski in zijn toespraak tot de Tweede Kamer. Hij zei dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het vliegtuig ter verantwoording geroepen moeten worden.

Daarnaast riep de Oekraïense president de Tweede Kamer op om open te staan voor een boycot van zowel gas als olie uit Rusland. „Wees bereid om de energie uit Rusland te stoppen”, zei hij in zijn toespraak. Wat Zelenski betreft moet alle handel met Rusland worden opgeschort. „Zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog.”

Nederland heeft in EU-verband al harde sancties opgelegd aan Rusland, maar de import van olie en gas gaat nog wel door. Juist daar verdient Rusland het meest aan. Premier Mark Rutte zei onlangs dat een importstop op Russische olie wellicht snel kan worden geregeld. Maar nog te veel EU-landen zijn afhankelijk van Russisch gas om ook dat van de Europese markt te weren.

Hoop op Europese steun

Als de Russische invasie in Oekraïne ten einde komt, hoopt Zelenski op Europese steun en op de inzet van Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. Volgens Zelenski proberen de Russen de landbouw in Oekraïne te vernietigen. „Ons land kan een van de sterkste landbouwnaties zijn in de wereld”, zei hij. „Ik droom van de dag dat de vluchtelingen na het einde van de Russische agressie jullie bedanken, om naar het herbouwde Oekraïne terug te keren.”

De president had daarnaast een oproep voor de vluchtelingen die hier zijn. „Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.”

Zelenski sprak de Kamer ook toe over de wens om tot de Europese Unie toe te treden. Nederland is er geen voorstander van om Oekraïne direct kandidaat-lid van de Europese Unie te maken. Het is een complex en ingewikkeld proces dat niet gepolitiseerd moet worden, aldus het kabinet. Maar volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is een mogelijk Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie onder meer afhankelijk van Nederland. „Dat weet jij ook, Mark Rutte”, zei hij tegen de premier tijdens zijn toespraak. Premier Mark Rutte vindt wel dat de banden van de EU met Oekraïne snel hechter moeten worden.

Twitter barst los

Ook het internet is losgebarsten met reacties op de live-videotoespraak van Zelenski. ‘Indrukwekkend’ volgens de één, een ‘poppenkast’ volgens de ander. Ook Oost-Europadeskundige Bob Deen tweet over een paar opvallende punten van Zelenski’s toespraak aan de Tweede Kamer.

De rol van Nederland

Nederland steunt de regering in Kiev in de strijd tegen de Russische strijdkrachten. Het kabinet stuurt wapens naar Oekraïne en was vanaf het begin voorstander van harde strafmaatregelen tegen het bewind van de Russische president Vladimir Poetin. Een grote meerderheid in de Kamer steunt deze lijn van het kabinet. Alleen Forum voor Democratie was niet aanwezig bij de toespraak van Zelenski. Dat kostte ze een aantal leden van de Eerste Kamer. Ze begonnen met twaalf en hebben er nu nog slechts één over.

In eerste instantie was premier Mark Rutte niet welkom bij de toespraak. Deze week maakte Kamervoorzitter Bergkamp bekend dat hij toch kan komen. Ze nodigde naast hem ook de ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) uit. Ze zullen in de voorzittersloge plaatsnemen. Het is voor het eerst dat een buitenlandse regeringsleider een rede houdt tijdens een vergadering van de Kamer in de plenaire zaal. Na afloop is er een debat in de Kamer over de toespraak van Zelenski.

Alle Metro-berichten over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Meldingen van (seksuele) uitbuiting Oekraïense vluchtelingen in Nederland

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelenski vraagt om steun in toespraak voor Tweede Kamer: ‘Dat weet jij ook, Mark Rutte’
Sluiten