Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Baudet met Forum niet bij toespraak Zelenski in Tweede Kamer en debat: ‘Halve heilige is absurd’

Thierry Baudet en zijn partij Forum voor Democratie zijn morgen niet aanwezig bij de videotoespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in de Tweede Kamer. „Naïef en absurd om Zelenski te zien als halve heilige.”

Forum voor Democratie (FVD) meldt de afwezigheid van morgen op Twitter. FVD is het er niet mee eens dat een buitenlands staatshoofd in de Kamer het parlement toespreekt. De partij is ook niet bij het debat achteraf. Op het social media-kanaal is een statement afgegeven.

Forum voor Democratie: ‘Niet het moment voor reflectie’

Volgens FVD is „direct na zo’n toespraak van een vermoedelijk zeer emotioneel betrokken president… die ongetwijfeld aanspraak zal maken op gevoelens van medeleven en verhevigde dadendrang, niet het moment voor reflectie”. De partij benadrukt in het statement dat in de Tweede Kamer de oorlog „met rust en distantie” besproken moet worden.

Het standpunt van FVD over wat de partij „de situatie in Oekraïne” noemt in plaats van oorlog, is „genoegzaam bekend en reeds uitvoerig toegelicht”, zo valt in het statement te lezen. FVD is de enige partij in de Tweede Kamer die de Russische inval in Oekraïne niet wil veroordelen. Partijleider Thierry Baudet werd er door andere politici in een debat over de oorlog van beschuldigd wartaal en Kremlinpropaganda uit te slaan.

Baudet: ‘Tv Oekraïne 24 uur per dag verplicht propaganda uit te zenden’

Op zijn eigen Twitterkanaal retweet partijleider Thierry Baudet de beslissing van Forum voor Democratie. Hij citeert: „Het is naïef en absurd om Zelenski te zien als een halve heilige. Onlangs verbood hij elf (!) politieke partijen, waaronder de grootste oppositiepartij van het land. Kritische tv-stations zijn al geruime tijd verboden, terwijl de overgebleven tv-stations sinds kort verplicht zijn 24 uur per dag propaganda uit te zenden. Hij neemt deel aan uiterst dubieuze financiële constructies zoals via de Panama Papers naar buiten is gekomen. Met nazisymbolen poseert een deel van zijn leger in dikwijls zeer onverkwikkelijke poses. En onlangs lekten via social media ook de meest afschrikwekkende daden van geweld richting – naar het zich laat aanzien – hulpeloze Russische krijgsgevangenen door – hoogstwaarschijnlijk – Oekraïense troepen uit.”

Baudet besluit: „We zijn het dus aan onze democratie verplicht om donderdag 31 maart afwezig te zijn en te zwijgen.”

Europese landen, waaronder Nederland, zetten tientallen Russische ‘spionnen’ uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baudet met Forum niet bij toespraak Zelenski in Tweede Kamer en debat: ‘Halve heilige is absurd’
Sluiten