Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 31 mrt 2022

Forum voor Democratie heeft nog 1 Eerste Kamerlid over: ‘Zure constatering’

Johan Dessing is na het vertrek van Theo Hiddema en fractievoorzitter Paul Frentrop het enige overgebleven Eerste Kamerlid van Forum voor Democratie. Er waren ooit twaalf Forum-leden in de Senaat. Dessing baalt „dat het zo ver heeft moeten komen”.

De volksvertegenwoordiger van Forum voor Democratie reageerde gisteravond laat in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. „We zijn natuurlijk begonnen als grootste oppositiefractie in de Eerste Kamer met twaalf senatoren en ik ben nu in mijn eentje over. Dus dat is een wat zure constatering.”

Forum voor Democratie niet bij toespraak Zelenski van Oekraïne

Frentrop en Hiddema, oud-gedienden in de partij, kondigden gisteren aan hun Forum voor Democratie-lidmaatschap op te zeggen en uit de senaatsfractie te stappen. Aanleiding is het besluit van de Tweede Kamerfractie niet bij de speech van de Oekraïense president Volodomir Zelenski in de Kamer aanwezig te zijn. Die toespraak is vanmorgen. Dessing zegt zich juist wel te kunnen „vinden in het genuanceerde standpunt dat Forum daarover heeft gepubliceerd”.

De twee oud-FVD’ers blijven wel in de Eerste Kamer zitten. Frentrop en Hiddema beloven samen te werken met Dessing, die nu in zijn eentje de Forum-fractie vormt. Volgens Dessing is het dan ook „een afsplitsing zonder moddergooien en rancune”. Forum voor Democratie kwam in 2019 met twaalf man in de Eerste Kamer, maar bijna iedereen vertrok na ruzie. De Fractie-Nanninga (7 zetels) en de Fractie-Otten (2 zetels) komen voort uit Forum.

Dessing: ‘Ingewikkeld, maar ga met frisse moed verder’

„Het afscheid kwam toch vrij plotseling. Die had ik niet zo zien aankomen”, gaf Johan Dessing op de radio toe. „Ik vind het heel jammer dat het zo ver heeft moeten komen, maar ik ga met frisse moed verder.”

Over die speech en het al dan niet aanwezig zijn van Forum voor Democratie (hij is dus voor het standpunt van zijn partij): „Het is niet een heel makkelijk verhaal dit, het is niet van goed en kwaad alleen. Laat ik voorop stellen: ik ben absoluut tegen oorlog en ik ben voor vrede. Ik leef mee met alle oorlogsslachtoffers die er zijn. Maar deze zaak kent toch wel een heel ingewikkelde afhandeling.”

Dat Dessing nu in z’n eentje moet werken, noemt hij „ingewikkeld”.

Let op: door sneeuw wordt het glad, maar hoe bijzonder is sneeuw in deze tijd eigenlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Forum voor Democratie heeft nog 1 Eerste Kamerlid over: ‘Zure constatering’
Sluiten