Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Meldingen van (seksuele) uitbuiting Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Wanneer Oekraïense vluchtelingen hun land zijn ontvlucht en ergens in een Europees land onderdak hebben gevonden, is het gevaar nog lang niet altijd geweken. Er zijn talloze meldingen binnengekomen van uitbuiting van de vluchtelingen.

Miljoenen Oekraïners hebben na de inval van Rusland hun spullen gepakt en zijn op de vlucht geslagen. Ze worden opgevangen door heel Europa. Vaak met de allerbeste bedoelingen, maar helaas soms ook met minder goede bedoelingen. Dat weet landelijk rapporteur mensenhandel Herman Bolhaar bij Op1.

Internationaal is het een groot probleem. Zo werd eerder deze maand een Poolse man opgepakt die een Oekraïense vluchteling zou hebben verkracht. In Duitsland en met name Polen heeft de politie haar handen vol aan het beschermen van vluchtelingen tegen louche ‘helpers.’

Vluchtelingen uitgebuit

Maar de rapporteur heeft ook meldingen binnengekregen dat hetzelfde in Nederland gebeurt. Het is onduidelijk hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne momenteel in ons land zijn, maar het aantal is inmiddels boven de 10.000 uitgekomen. De meldingen zijn divers, maar alarmerend. „Er komen meldingen binnen van mensen die onder bedenkelijke omstandigheden worden uitgenodigd voor werk. Maar het kan ook om vormen van seksuele intimidatie of zelfs seksuele activiteiten gaan”, zegt Bolhaar bij Op1.

Het vormt een grote bedreiging voor de vluchtelingen, die alles al kwijt zijn en blij zijn met aangeboden hulp als sprankje hoop. „Voordat je doorhebt dat het om bijbedoelingen gaat, ben je in de macht van iemand waar je niet in terecht wil komen”, zegt Bolhaar. „Het is zo afschuwelijk als je bedenkt dat deze mensen al zoveel hebben meegemaakt en kwetsbaar zijn. Als je er eenmaal in zit is het zo moeilijk om eruit te komen, omdat je totaal afhankelijk bent.”

Opletten voor verkeerde bedoelingen

Daarom worden er ook flyers verspreid onder Oekraïense vluchtelingen om ze te waarschuwen voor mensen met andere bedoelingen. Op de flyer staat onder meer om nooit zomaar documenten in te leveren, gebruik te maken van het ov en een codewoord af te spreken met iemand anders voor wanneer je in gevaar bent.

Ook als gewone burger kunnen we zeker iets doen, benadrukt Bolhaar. „Het begint met opletten en weten waar je op moet letten. En als je iets ziet, een busje dat vaak ergens staat, mensen die rare vragen stellen, melden bij de politie, de gemeente of waar dan ook.”

Oekraïne: 4 miljoen vluchtelingen en veel doden vandaag in Irpin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.