Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 30 mrt 2022

Willem Engel na twee weken voorarrest op vrije voeten

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, komt na twee weken voorarrest op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloot vanmiddag zijn voorarrest met ingang van 16.00 uur te schorsen.

Aan de schorsing zijn echter wel voorwaarden verbonden. Eén van die voorwaarden waar de Rotterdammer zich aan moet houden is ‘dat hij zich onthoudt van uitingen op social media’. Volgens de rechtbank heeft Engel deze voorwaarde zelf aangedragen op de zitting.

Aanhouding Willem Engel

Politie hield de 45-jarige voorman van Viruswaarheid woensdag 16 maart aan voor opruiing. Engel zou gedurende een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – ‘opruiende coronagerelateerde berichten’ hebben geplaatst op social media. „Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet”, aldus het Openbaar Ministerie eerder.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat Engel zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

Reacties op Engel

Vorige week was ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International niet te spreken over Willem Engel en ‘zijn’ actiegroep Viruswaarheid. Er zijn namelijk posters gemaakt die Willem Engel als politieke gevangene bestempelen, met het uiterlijk van Amnesty-posters. Maar de organisatie zelf staat absoluut niet achter die posters. De posters werden gedeeld door de advocaat van de bekende coronademonstrant, Jeroen Pols. Tegen hem heeft Amnesty International vorige week een kort geding aangespannen.

Tegelijkertijd druppelen op Twitter de reacties op Willem Engel’s voorlopige vrijlating binnen. De reacties over Engels vrijlating zijn sceptisch. Twitteraars vragen zich vooral af hoe Engel zich gaat houden aan de voorwaarde om zich te onthouden van uitingen op social media. „Engel weet natuurlijk dat hij zijn missie kan voortzetten via zijn handlangers,” zegt een Twitter-gebruiker.

Twitter en politici gaan los op vleestaks: ‘Vlees voor de rijken’ en ‘betutteling’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Willem Engel na twee weken voorarrest op vrije voeten
Sluiten