Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 mrt 2022

Amnesty nog steeds boos om Willem Engel-posters, spant kort geding aan

Amnesty International is op z’n zachtst gezegd niet blij met jurist Jeroen Pols, van de organisatie Viruswaarheid. Er zijn namelijk posters gemaakt die Willem Engel als politieke gevangene bestempelen, met het uiterlijk van Amnesty-posters. Maar de organisatie zelf staat absoluut niet achter die posters. Daarom spant ze nu tegen Jeroen Pols een kort geding aan. Die zegt in een reactie een deel van de posters offline te halen.

Dat doet Amnesty wegens het „oneigenlijk gebruikmaken van de vormgeving en het logo van de mensenrechtenorganisatie”, laat een woordvoerder vandaag weten. Pols blijft de poster met Willem Engel als ‘politieke gevangene’ delen, ondanks dat Amnesty eerder al liet weten daar niet van gediend te zijn. Met die posters wordt volgens de organisatie „de onjuiste indruk gewekt” dat Amnesty in actie komt voor Engel. Onlangs meldde Amnesty al dat de organisatie zich „misbruikt” voelt.

‘Amnesty’-poster voor Willem Engel

Dit is niet de eerste keer dat Amnesty International de onvrede laat blijken. Gisteravond sommeerde de organisatie Pols om eerder gedeelde uitingen, waaronder tweets, te verwijderen en geen nieuwe meer te plaatsen. Vanochtend twitterde Pols toch weer zo’n ‘poster’. Dat is reden voor Amnesty „om door te gaan met het in gang zetten van een kort geding tegen de betrokkene”, aldus de zegsman. Hij verwacht dat het kort geding ergens na het weekend zal plaatsvinden.

Woensdag reageerde Amnesty ook al, toen nog met humor: „We hebben je sollicitatie voor grafisch vormgever bij onze organisatie ontvangen, maar zullen verder geen gebruik maken van je diensten. Succes met je verdere zoektocht.”

De acties van Pols zijn volgens Amnesty in strijd met de merkrechten op de naam en de auteursrechten van het logo. Pols zelf zegt in een reactie dat posters waarbij een misverstand zou kunnen ontstaan over wie de afzender is, dit weekend verwijderd worden. Andere zal hij blijven publiceren, maar dan wel met een duidelijker disclaimer dat de boodschap niet afkomstig is van Amnesty. De jurist zegt „juist op te komen voor mensenrechten” en vindt dat Amnesty door het niet op te nemen voor Engel „een slechte beurt” maakt.

Engel nog een week in de cel

Willem Engel, de oprichter van Viruswaarheid, wordt verdacht van het plaatsen van opruiende berichten tijdens de coronacrisis. Hij werd half maart opgepakt, zijn voorarrest werd vorige week met twee weken verlengd. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens. Dat bleek ook afgelopen weekend, toen een klein groepje Willem Engel-aanhangers zich verzamelde op het Museumplein en zijn vrijheid eiste.

Vandaag afscheid van Piet Paulusma: ‘Het wordt nooit #weer hetzelfde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amnesty nog steeds boos om Willem Engel-posters, spant kort geding aan
Sluiten