Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Van ‘een eer’ tot ‘een schande’: verdeelde reacties op toespraak Zelenski

Een boycot van zowel gas als olie uit Rusland. Meer militaire steun en een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne in de Europese Unie. Dat zijn een aantal punten uit de toespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Op Twitter gaat het inmiddels los met reacties. Maar ook de politiek reageert.

Zo laat het onafhankelijke kamerlid Pieter Omtzigt veel van zich horen op Twitter. „Voor het eerst een vergadering met een redelijke volle zaal in deze tijdelijke Tweede Kamer”, tweet hij.

https://twitter.com/SjoerdWachter/status/1509494632241156097

https://twitter.com/lientje1967/status/1509445909976858624

Op Twitter heerst veel verdeeldheid over de woorden van de Oekraïense president. Zo zijn er lovende reacties, maar ook zeer kritische. „Wat een spreker is deze man. Terwijl je land aan barrels wordt geschoten… Gewoon blijven zitten, terwijl je kan vluchten. Staan voor je bevolking”, reageert iemand. „Deze man hoort beslist niet in Nederland ons parlement toe te spreken. En dan ook nog om steun en wapens vragen. Welk een schande. Hoe erg ook voor de gewone burgerbevolking, maar wij in Nederland schieten echt te ver door nu”, vindt een ander.

Toespraak Zelenski

Zelenski sprak de Kamer onder andere toe over de wens om tot de Europese Unie toe te treden. volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is een mogelijk Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie onder meer afhankelijk van Nederland. „Dat weet jij ook, Mark Rutte”, zei hij tegen de premier tijdens zijn toespraak. Rutte liet na de toespraak direct weten dat zulke stappen niet „overnight” genomen kunnen worden. „Natuurlijk. Hij wil meer. Hij wil sneller Europa in, hij wil sneller van Russisch olie en gas af, sneller die havens dicht. Dat snap ik. Maar we moeten dat wel doen waarbij we de belangen breed afmeten”, zei Rutte na de toespraak.

Veel politici noemen het „een eer” dat Zelenski hen heeft toegesproken. Volgens Sjoerd Sjoerdsma van D66 moet er gekeken worden of er meer militair materieel aan het land kan worden geleverd. De regeringspartij vindt ook dat Oekraïne snel kandidaat-lid moet worden van de Europese Unie.

https://twitter.com/swsjoerdsma/status/1509466646259322886

GroenLinks roept het kabinet op om binnen een maand te laten weten hoe Nederland afgekoppeld kan worden van Russische kolen, olie en gas. „Dat gaat een enorme impact hebben op onze levens. Maar de impact die het op ons heeft, is nog maar een fractie van wat mensen in Oekraïne meemaken”, zei Jesse Klaver na de toespraak.

https://twitter.com/WelmoedVlieger/status/1509487569070923779

Alleen Forum voor Democratie was niet aanwezig bij de toespraak van Zelenski. De partij is het er niet mee eens dat een buitenlands staatshoofd in de Kamer het parlement toespreekt Dat kostte Forum een aantal leden van de Eerste Kamer. Ze begonnen met twaalf en hebben er nu nog slechts één over.

Alle Metro-berichten over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De voetbalwereld zal nooit een moreel kompas krijgen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.