Nina den Bouw
Nina den Bouw Binnenland 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Sywert van Lienden: ‘Deze informatie is nieuw voor mij’

Ondernemer Sywert van Lienden vindt dat de documenten die zijn vrijgegeven rondom zijn omstreden mondkapjesdeal een „ontluisterend beeld” geven. De Volkskrant vroeg onder meer app-gesprekken en andere interne documenten op bij het ministerie van Financiën. „Uit die informatie blijkt een poging om de levering van Hulptroepen Alliantie aan o.a. zorgverleners te stoppen”, stelt Van Lienden op Twitter.

De ondernemer schrijft dat hij dat baseert op app-gesprekken tussen topambtenaren en toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. „Deze informatie is nieuw voor mij, en geeft een ontluisterend beeld”, stelt de ondernemer. Welke berichten of uitspraken Van Lienden precies bedoelt, zegt hij niet.

Sywert van Lienden kon voor mondkapjes zorgen

Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners verkochten mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit het bedrijf Relief Goods Alliance. Met de verkoop van mondkapjes vanuit dat bedrijf verdienden ze bruto 28 miljoen euro, terwijl Van Lienden had gezegd zich belangeloos in te zetten. Aan het begin van de coronacrisis was er wereldwijd een tekort aan mondkapjes.

De Volkskrant meldde op basis van de vrijgegeven documenten dat minister De Jonge er bij een hoge ambtenaar op aanstuurde contact te zoeken met Van Lienden, omdat die voor mondkapjes zou kunnen zorgen. Zelf houdt de huidige minister van Volkshuisvesting vol dat hij niet betrokken was bij de mondkapjesdeal. Hij verwees woensdag naar een onderzoek van Deloitte naar de zaak. Het eerste onderzoeksrapport daarvan moet voor het zomerreces van de Tweede Kamer nog verschijnen.

‘Alle vertrouwen in de uitkomst’

Van Lienden zegt op Twitter dat hij De Jonge eerder opgeroepen heeft „openheid van zaken te geven”. „Alle vertrouwen in de uitkomst van ‘t onderzoek van Deloitte. Dank aan de mensen die het geduld hebben om de uitkomsten af te wachten.”

Een strafrechtelijk onderzoek naar de 31-jarige ondernemer loopt nog. Eind februari werd hij opgepakt, evenals zijn twee compagnons. Van Lienden is na een aantal dagen vrijgelaten, maar blijft verdachte en het onderzoek gaat door, liet het Openbaar Ministerie eerder weten.

Coronamaatregelen versoepeld? Ziekenhuizen kijken wel uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sywert van Lienden: ‘Deze informatie is nieuw voor mij’
Sluiten