Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Op deze manier was minister De Jonge betrokken bij de Sywert-mondkapjesdeal

Veel mensen dachten het al, maar nu is het ook echt bevestigd. Hugo de Jonge is betrokken geweest bij de mondkapjeshandel van partijgenoot Sywert van Lienden. De voormalig minister van Volksgezondheid heeft zich actief bemoeid met de Sywert-deal. Hoewel de inkoop van beschermingsmiddelen niet zijn verantwoordelijkheid was, zorgde De Jonge er persoonlijk voor dat een topambtenaar contact opnam met Van Lienden. Die interventie leidde er mede toe dat de mediapersoonlijkheid onder lucratieve voorwaarden mondkapjes mocht leveren.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van interne documenten. Van Lienden en zijn twee compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel zouden minstens 20 miljoen euro hebben verdiend aan de omstreden mondkapjesdeal.

De Jonge betrokken bij Sywert van Lienden

De Jonge nam op 10 april 2020, een dikke week voordat de overheid een order gunde aan Van Lienden, via WhatsApp contact op met Bas van den Dungen, de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën. Hij maakte in appjes duidelijk dat hij wilde dat er een samenwerking tot stand kwam tussen zijn ministerie en zijn partijgenoot.

Van Lienden werd eind vorige maand opgepakt voor zijn rol in de omstreden deal, maar kwam vrij snel daarna weer vrij. Het strafrechtelijke onderzoek gaat volgens het Openbaar Ministerie wel gewoon door. Dat betekent dat de betrokken partijen alsnog op een straf kunnen rekenen.

Mondkapjesdeal: hoe zit het ook alweer?

Even een opfrisser voor het geheugen. Van Lienden en zijn zakenpartners zeiden aan het begin van de coronacrisis dat ze zonder eigenbelang mondkapjes naar Nederland zouden halen. Hun doel was de zorg beschermen. Daarom leverde Randstad personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie, de non-profit achter de mondkapjesdeal.

Later bleek dat Van Lienden en de andere voormalig bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht, die ze gebruikten bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zouden ze miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Van Lienden verkocht zo’n 40 miljoen mondkapjes aan de overheid. Een groot deel daarvan werd afgekeurd, omdat de mondkapjes uit China niet voldeden aan de medische richtlijnen van de zorg. Veel van de mondkapjes moesten worden vernietigd. Zelf noemde Van Lienden dat „zonde, onnodig en bij vernietiging milieuvervuilend”.

Sywert van Lienden maakt gebruik van mondkapjesplicht en geeft korting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op deze manier was minister De Jonge betrokken bij de Sywert-mondkapjesdeal
Sluiten