Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Coronamaatregelen versoepeld? Ziekenhuizen kijken wel uit

Nederland mag vandaag dan wel de laatste coronamaatregelen hebben afgeschaft, ziekenhuizen houden er nog een eigen beleid op na. Zij versoepelen dan ook niet of maar een beetje. De reden is hun kwetsbare doelgroep. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem bijvoorbeeld houdt de maatregelen op eigen terrein gewoon nog volop in ere.

„De besmettingscijfers zijn nog erg hoog”, benadrukt het ziekenhuis. „Omdat in ons ziekenhuis veel kwetsbare mensen komen die we zo veel mogelijk willen beschermen tegen het virus, gelden deze versoepelingen niet in het Slingeland Ziekenhuis.”

Ziekenhuizen laten niet alle coronamaatregelen los

Het UMC Utrecht versoepelt wel, maar mondjesmaat: „We laten niet alles los.” Mondkapjes in de publieke ruimtes van het ziekenhuis hoeft niet meer. Ook 1,5 meter afstand houden van elkaar is niet nodig, wordt vermeldt op eigen site. Maar „handen schudden doen we liever niet”, zegt het.

In het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk vragen ze de bezoekers een mondkapje te blijven dragen en 1,5 meter afstand te houden. „Ook na 23 maart 2022. Daarnaast blijven andere coronamaatregelen gelden in ons ziekenhuis”, aldus het Rode Kruis.

Mondkapje op sommige plekken nog verplicht

Amsterdam UMC blijft liever op de hoede. Daarom houden zij een aantal van de beperkingen en maatregelen overeind. „Want hoewel het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is gedaald, is het coronavirus nog steeds onder ons.”

Ook het OLVG in de hoofdstad handhaaft „enkele” maatregelen: „Ook in OLVG kunnen we voor een deel versoepelen. Maar we blijven voorzichtig. Er blijven enkele coronamaatregelen gelden.” Het dragen van een mondkapje is verplicht op de verpleegafdelingen en in de spreek- en onderzoekskamers. Maar bij binnenkomst in het ziekenhuis en in de gangen is het dragen van een mondkapje niet meer nodig, vindt het OLVG.

Spannend

Met ingang van vandaag hoeven patiënten, begeleiders en bezoekers in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch geen medisch mond-neusmasker meer te dragen. Maar „hoewel alle patiënten vanaf woensdag weer een begeleider mee mogen nemen naar een afspraak, vragen we nog steeds om zo veel mogelijk alleen te komen als dat kan”.

„Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen de versoepelingen spannend zijn”, zegt Rijnstate in Arnhem. „Daarom houden we in Rijnstate nog even vast aan de meeste coronamaatregelen. Het dragen van een mond-neusmasker en het houden van 1,5 meter afstand zijn hier verplicht.”

Vrouw rijdt vriend aan nadat hij HIV-positief blijkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronamaatregelen versoepeld? Ziekenhuizen kijken wel uit
Sluiten